Enerji

Patlamanın ayrıntıları açığa çıkıyor

0

Fransa’daki nükleer tesisteki patlamanın meydana geldiği bölgenin yüksek tirajlı gazetesi Midi Libre’in internet sitesinde patlamanın Pazartesi sabahı 11.45’te olduğu ve patlama sırasında hayatını kaybeden kurbanın cesedinin kömürleşmiş halde bulunduğu bildirildi. Patlamada üç kişinin de yaralandığı ve durumu ağır olan bir yaralının Montpellier’deki bir hastaneye nakledildiği gelen bilgiler arasında.

Gard Valiliği Reuters Ajansı’na verdiği demeçte sızıntı riski devam etse de radyoaktif atık tehlikesi olmadığını belirtti.

Patlamanın yaşandığı tesis çevresindeki yerleşimlerde henüz bir önlem alınmamış durumda.

Radyolojik malzemeler üzerinde çalışan Centraco tesisi SOCODEI tarafından işletiliyor.

Atom Enerjisi Komiserliği’nden (Commissariat à l’énergie atomique – CEA) bir yetkiliye göre olay, Codolet’de Fransız elektrik dağıtım şirketi EDF’in ortağı Socodei şirketinin Centraco adlı merkezinde meydana geldi. Yetkili sözlerine “şimdilik dışarıda atık bulunmuyor” şeklinde devam etti.

Patlamanın ardından EDF’in Fransa Borsası’ndaki değeri %7’den fazla düştü.

Henüz kazanın bilançosuyla ilgili kesin bilgi veremeyen itfaiye yetkilileri, sızıntı ihtimaline karşı tesis çevresinde bir güvenlik çemberi oluşturdu.

Valilik de henüz bir açıklama yapmak için erken olduğunu bildirdi. Nükleer Güvenlik Başkanlığı hâlâ bir açıklama yapmış değil. Açılan telefonlardan verilen tek cevap “daha sonra tekrar aranması” şeklinde.

(Lefigaro.fr , lemonde.fr ve midilibre.fr ‘den derlenmiştir.)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.