LGBTİ+Manşet

Papa’dan eşcinsel çiftlerin kutsanmasına yeşil ışık: Dışlayan yargıçlar olamayız

0

Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa Francis “sınırlı olması, duruma göre karar verilmesi ve heteroseksüellerin düğün törenleriyle karıştırılmaması koşuluyla” rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsama olasılığını açık kapı bıraktı.

Asya, Avrupa, Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika‘dan beş muhafazakâr kardinal, Papa’ya çarşamba günü Vatikan‘da başlayacak olan küresel bir toplantıya ilişkin konular hakkında “Dubia” (Latince’de “Şüpheler”) olarak bilinen bir dizi resmi soru göndermişti. Sorulardan biri, özellikle Almanya ve Belçika gibi ülkelerde nispeten yaygın hale gelen, rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamaya başlamasıyla ilgiliydi.

Temmuz ayında yapılan yazışmalarda beş kardinal Francis’in cevaplarından “tatmin olmadıklarını” açıklayınca, Vatikan Papa’nın cevaplarını yayımladı.  Cevapta, Papa’nın yanıtının, 2021 yılında Vatikan’ın “doktrin ofisi” tarafından bu tür kutsamalara izin verilmemesi yönündeki kararından farklı olduğu görüldü.

‘Kilise, insanlara nezaket, anlayış ve hassaslık ve cesaretlendirmeyle yaklaşmalı’

Yedi maddelik yanıtında Papa Francis, Kilise’nin evliliği “bir erkek ve bir kadın arasında özel, istikrarlı ve çözülmez bir birliktelik” olarak anladığını ve “bu inançla çelişebilecek her türlü ayin veya kutsal törenden” kaçınması gerektiğini söyledi. Ancak “Papazlığa ait hayırseverlik tüm kararlarımıza ve tutumlarımıza nüfuz etmelidir” dedi ve “Sadece inkar eden, reddeden ve dışlayan yargıçlar olamayız” diye ekledi:

“Bir kutsama talep edildiğinde, bu Tanrı’ya yardım için bir yalvarış, daha iyi yaşamak için bir yakarış ifade eder. Papazlığa ait sağduyu, bir veya daha fazla kişi tarafından talep edilen ve yanlış bir evlilik kavramını yansıtmayan kutsama biçimlerinin olup olmadığını yeterince ayırt etmelidir” diyen Papa, kutsama taleplerinin vaka bazında değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı:

“Belirli durumlarda bu sağduyunun bir parçası olabilecek kararların mutlaka bir norm haline gelmemesi gerektiğini” de belirten söyleyen Papa, “Kilise hukuku her şeyi kapsamamalıdır ve kapsayamaz da” dedi; Kilise’nin insanlarla olan ilişkilerine her zaman “nezaket, sabır, anlayış, hassasiyet ve cesaretlendirme” ile yaklaşması gerektiğini de belirtti.

Şubat ayında, Birleşik Krallık’taki Anglikan Kilisesi‘nin üst düzey isimleri de yapılan oylamada eşcinsel çiftler için kutsama dualarına izin veren öneriyi desteklemişti. Böylece eşcinsel bir çift, yasal bir evlilik töreninin ardından adak duaları, şükran günü ve Tanrı’nın kutsaması gibi hizmetler için bir Anglikan kilisesine gidebilecek.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.