Pandemi döneminde şehirler, insanlar ve doğa [4]: Çanakkale’de ‘ekoturizm’ ve kırsalda imar patlaması endişesi

Çanakkale Mimarlar Odası Şube Başkanı Mimar Sevil Ural, ildeki imar sorunlarından biri olan ekoturizm meselesinin, yapılan yanlış uygulamalar sebebiyle gündemlerine hızlı bir şekilde girdiğini ifade etti.

PodcastMurat Utku

“Pandemi döneminde şehirler, insanlar ve doğa” serimizin dördüncü bölümünde Çanakkale Mimarlar Odası Şube Başkanı Mimar Sevil Ural ve Mimar İsmail Erten ile Çanakkale ve çevresinde yaşanan imar sorunlarını konuştuk.

İmar sorunlarından biri olan ekoturizm konusuna değinen Mimar Ural, tanımına ve çıkış amacına bakıldığında ekoturizm konusunun çok masum göründüğünü, ancak durumun sanıldığı gibi olmadığını kaydetti. Ural, bu tür projelerde soru işaretlerinin çok yoğun olduğunu belirtti.

Mimarlar Odası’nın bir vasfının da kamu yararına olmayan konuların nasıl olması gerektiğini ve yanlışlığın nerede olduğunu anlatmak olduğunu dile getiren Ural, yasa yapıcıların bu anlamda kendilerinden faydalanmaları gerektiğinin altını çizdi.

Pandemiyle birlikte yapılaşma hız kazandı

Mimar İsmail Erten, koronavirüs pandemisiyle birlikte insanların büyükşehirlerde yaşamak istememesi ve buna karşılık hızla kırsal kesim arayışına girilmesinin sonucunda bazı yerlerin imara açılmaya başladığını görmeye başladıklarını ifade etti.

Erten, planlama sürecinin bu şekilde devam etmesi durumunda Bodrum ve Datça Yarımadası‘ndan farksız bir Edremit Körfezi ve Assos‘un görüleceğini dile getirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının ve yöre halkının konuyla ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Mimar Erten, bu çalışmalardan da belli bir kesimin çok tedirgin olduğunu belirtti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR