ManşetYerel

(Özel Haber) Yeniceşıhlar Köyü taş ocağına karşı dava açtı

0

Bolu Mudurnu’ya bağlı Yeniceşıhlar Köyü sakinlerinin başı bölgede kurulması muhtemel bir taş ocağı işletmesiyle dertte. Köylüler 2012’de ruhsatı alınmış olan fakat henüz inşaat faaliyetine başlamamış işletmeyle ilgili ruhsat iptali davası açtı, yakında  da yürütmeyi durdurma davası açılacak.

Ekran Resmi 2014-03-06 16.50.24.png

“Amacımız ağaçlar kesilmeden önce birşeyler yapabilmek”

Maden İşleri Genel Müdürlüğü, 2012 yılında 10 yıl geçerli olmak suretiyle “Köroğlu Beton” adlı firma kalker ocağı ruhsatı verdi. Yeniceşıhlar Köy sakinleri konuyu tesadüfen duyup, bilgi edinme hakkına başvurunca maden ruhsatının verildiğini teyit ettiler. Hukuki süreci takip eden köy muhtarı Erol Cantürk, konuyla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet ve Su İşleri Müdürlüğü, Bolu milletvekillerine dahil birçok kişiye ulaştı. Buna rağmen konuyla ilgili bir söz alınamadığı için köylüler taş ocağı ruhsatı iptali davası açtı. Ruhsat iptalinin yanında yürütmeyi durdurma davası da açılacak.

“Çünkü yürütmeyi durdurma kararı çıksa bile faaliyete devam edebileceğini örneklerden görüyoruz.” diyor Mudurnu Kent Konseyi Başkanı ve doğa gönüllüsü Mehmet Cantürk,  “Son olarak Atatürk Orman Çiftliği’nde üç bin ağaç kestiler sonra mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Amacımız ağaçlar kesilmeden önce birşey yapabilmek”

Arazi parçalanarak ÇED bertaraf edildi 

Taş Ocağı işletmesinin alması gereken ÇED olumlu raporu da hukuki boşluklarla bertaraf edilmiş gibi görünüyor. Cantürk’ün söylediğine göre ruhsat alınan bölge 98.13 hektarlık fakat arazi parsellere ayrılarak küçük alanda ÇED  gerekmediği için rapor sürecinden muaf olunmuş.

Ekran Resmi 2014-03-06 16.48.25.png

Kadim su kaynağı, doğal yürüyüş parkuru, anıt ağaçlar..

Taş ocağı projesinin arazisi “Yeniceşıhlar köyü, Semerler Kuzalıç köyü ve Samsa çavuş”  Doğal Yürüyüş Parkuru’nun yanında bulunuyor. Mehmet Cantürk, Taş Ocağı’nın köye vereceği zararları şöyle anlatıyor:

“Ocağın arazisi, kadimden bu yana köyümüzün ana kullanım suyunu temin ettiğimiz alana ve tahsisli suyumuzun Akpınar, “Göngörmez” mevkiine yakın. İş makinesi ve patlatma ile su kaynağımız zarar görecek ve tekrar geri getirme imkânı olmayacak. Ayrıca bölgede tarım arazileri, doğa turizmi açısından önemli potansiyele sahip olan “Yeniceşıhlar köyü, Semerler Kuzalıç köyü ve Samsa çavuş”  Doğal Yürüyüş Parkuru,  orman bitki örtüsü, endemik bitki çeşitliliği, anıt ağaçlar, fındık bahçesi, ceviz bahçesi, hayvanlarını otlatıldığı meralar bulunuyor”

Köy evinde taş ocağına karşı imzalar atılıyor

Köy evinde taş ocağına karşı imzalar atılıyor

“Ayrıca taş ocağının faaliyete başlaması halinde taşımacılık yapılacak yol köyümüz girişinden yapılacaktır. Bu yol etrafında yerleşim yerleri iş yerleri kümesler mevcut olup çocuklarımızın oyun oynadığı çayırlar bulunuyor. Ağır tonajlı yük kamyonlarının köyümüz girişindeki yolu kullanacak olması da sorun teşkil edecek.”

Hukuki süreç devam ederken Yeniceşıhlar Köyü bir imza kampanyası da başlatmış; Cuma günleri gerçekleşen yüresel pazarda ıslak imzaya açmayı düşünüyorlar. Son söz Mehmet Cantürk’ten: “Bizim buralarda Ege’deki gibi kazma kürek çıkıp mücadele etme geleneği yok. Bu süreç bu bölge için de ilk olacak”

 

 

(Gözde Kazaz – Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.