Cumartesi günü (11 Kasım) Kadıköy yenilenebilir enerji başlığı altında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Alanında uzman isimlerin katıldığı ve tecrübelerini paylaştıkları “Yurttaşın Enerji Santrali: Kadıköy’de yenilenebilir enerji potansiyeli ve kooperatif modeli” başlıklı panelde yenilenebilir enerji başlığı altında tüketicilerin enerji verimliliğini nasıl sağlayabilecekleri, hatta kendi elektriklerini nasıl üretebileceklerine dair paylaşımlarda bulunuldu. Peki, bu alanda böyle bir ihtiyacın olduğu nasıl belirlenmişti? Yeşil Gazete olarak sorunun cevabını Güneş Gönüllüsü Ebru Özer’den aldık.
Kadıköy Kent Konseyi, Güneş Gönüllüleri, Yeşil Düşünce Derneği, Yeryüzü Derneği ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği ile düzenlenen panel Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Bölge Temsilciliği’nde gerçekleşti
“Güneş Gönüllüleri olarak, bu sene Mayıs ayında Kadıköy Çevre Festivali kapsamında Kadıköy Kent Konseyi işbirliği ile “Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi Paneli” düzenlemiştik. Bu etkinlikteki çıkış noktamız da festival boyunca, Kadıköylülerin hem panelimize hem de standımıza olan ilgisi oldu.
Güneş Gönüllüleri’nin çıkış noktasından da bahsetmek isterim. Güneş Gönüllüleri, yenilenebilir enerji konusunda farkındalık ve uygulama çalışmaları yapmak amacıyla bir araya gelmiş bir topluluk. Almanya’da yaşayan bir aktivist olan Dr. Alper Öktem Bey’in yönlendirmesiyle Yeryüzü Derneği çatısı altında bir araya geldik. Çevre üzerine çeşitli projeler geliştiren Yeryüzü Derneği’nin yenilenebilir enerji konusunda çalışan koluyuz.
Kadıköy’de yenilenebilir enerji üretim kooperatifi fikri, 2-3 Mayıs’ta “İşini Güneşe Dön Projesi” kapsamında Yeşil Düşünce ve Troya Çevre Derneklerinin beraber düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri toplantısında filizlendi. Güneş Gönüllüleri ekibi olarak o toplantıya katılmıştık, biz de Kadıköy’de yapabilir miyiz fikriyle yola çıktık. Bu süreçte, Yeşil Düşünce, Troya Çevre, Yuva, Günder ve Kadıköy Kent Konseyi’nin değerli destekleri bizi güçlendirdi.”
Greenpeace Akdeniz Bölge Kampanyalar Yöneticisi Özgür Gürbüz
Mevzuatta kolaylaştırıcı yenilikler çatılarda bireysel kullanımı teşvik edilebilir
İlk kez düzenlenen “Kadıköy Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifi”nin tohumları Güneş Gönüllüleri tarafından bu sayede atılmış oldu. Panelde, Greenpeace Akdeniz Bölge Kampanyalar Yöneticisi Özgür Gürbüz “Elektrik enerjisini kendimiz üretebilir miyiz?”, Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevil Turan “Yenilenebilir enerji kooperatifine neden ihtiyacımız var?”, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer “Kadıköy enerji eylem planı bize neler söylüyor?”, GÜNDER’den Faruk Telemcioğlu “Güneş enerjisinde çatı uygulamaları, mevzuat ve mevcut durum”, Güneş Gönüllüleri Akın Akınsal ve İzzet Okbay “Kadıköy Güneş Gönüllüleri kimlerdir, amaçları nedir?”, Güneş Gönüllüsü Dr. Alper Öktem “Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kooperatifleri örnekleri” başlıklı sunumlar yaptı. Sunumların ardından katılımcıların ve panelistlerin fikirlerini paylaştıkları forumun kolaylaştırıcılığını ise ECOIQ Dergisi’nden Barış Doğru üstlendi.
Sevil Turan, Yeşil Düşünce Derneği
Panelde öne çıkan konulardan biri kentsel dönüşümdü. Kadıköy’de yaklaşık 25 bin binanın yerine gelecek olan yeni yapıların kendi enerji ihtiyaçlarının sağlanmasına yönelik çalışmalar konuşuldu. Ancak bu dönüşümün özellikle kooperatifler aracılığıyla olması gerekmiyor. Güneş Gönüllüleri’ne göre mevzuatta kolaylaştırıcı yeniliklerin olması halinde çatılarda bireysel kullanım teşvik edilebilir. Dünya Bankası çatı kredisi için bir çalışma yapıyor. Bu aşamada bireysel kullanımın arttırılması için, belediyelerin katkısı kilit önem taşıyor.
Mimarlar, mühendisler, inşaatçılar ve STK’lar sürece dahil edilecek
Panelde Kadıköy Belediyesi’nin İklim Eylem Planı çerçevesinde belediye ile işbirliğine gidilmesi ve bir yol haritasının çıkarılması gündeme geldi. GÜNDER konuyla ilgili destek verebileceğini paylaştı. Özellikle mimarların, mühendislerin ve inşaatçıların ve bu konuda çalışan farklı STK’ların sürece dahil edilmesine karar verildi.
Faruk Telemcioğlu, GÜNDER
Güneş Gönüllüsü Ebru Özer, toplantı sonundaki geri bildirimlerden memnun olduklarını ve bir sonraki etkinliklere daha güçlü hazırlanacaklarını dile getirdi.
“Panele ilgiyi aslında daha fazla bekliyorduk. Bu konuda sosyal medyayı etkin kullanmakla birlikte, esas hedef kitle olan Kadıköylü bireysel kullanıcıların katılımı beklediğimizin altında oldu. Bir sonraki toplantının duyuru ayakları için farklı bir çalışma yapmamız gerektiği kanısındayız. Diğer yandan, konuyla direkt ilgili olan, bu konuda çalışan sektör, kamu ve STK katılımı çok iyiydi. Forum boyunca sorulan soruların tamamında, konuşmacılardan ve katılımcılardan teknik olarak tatmin edici cevaplar geldi. Toplantı sonunda ve ilerleyen süreçte gelen tepkilerin çok olumlu olması bizi mutlu etti. Genel olarak doğru yolda olduğumuz, Kadıköy için güzel bir hareketin başladığı ve ilerletilmesi için tüm paydaşların desteğe hazır olduğu şeklinde dönüşler aldık.”
Yol haritası üzerine çalışmayı 1 hafta içinde tamamlayıp benzer konuları daha detaylandırarak sektörden daha fazla katılım ile yeni bir toplantı planlayan Güneş Gönüllüleri, gönlünden güneş olan herkese ulaşmayı hedefliyor. Toplantının sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde yayımlanacak.
Güneş Enerjisi kullanımının yaygınlaşması için “Güneş Gönüllüsü” olun – Alper Öktem
Merve M. Damcı – Yeşil Gazete