ManşetTürkiye

Oy kullanmak için ikamet edilen yerde en az üç ay oturma şartı getiriliyor

0

Hükümetin yerel yönetimler ve seçimlerle ilgili yasa değişikliğine hazırlandığı öğrenilirken, hazırlanan yeni yasa değişikliğine göre, seçmen kütüğü, muhtar seçimleri ve muhtarların sorumluluklarında eklemeler ve değişiklikler yapılacak.

Edinilen bilgilere göre, yasa değişikliği taslağında oy kullanmak için de ikamet edilen yerde en az üç ay oturulma, muhtar ve heyetler için “önceden adaylık” şartı getirilecek.

Taslakta neler var?

Hürriyet‘ten Nurcan Babacan‘ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tartışmaya açılan taslak, daha çok muhtarlıklarla ilgili kriterlerin değiştirilmesine yönelik hükümler içeriyor. Taslakta, seçmen kütükleri ve büyükşehir belediyelerinin çalışma esaslarına ilişkin de düzenlemeler var.

Taslağa göre, “Köy ve mahalledeki seçmenlerin oy kullanabilmesi için seçim başlangıç tarihi itibariyle en az üç aydan beri o köy veya mahallede oturma şartı” aranacak.

‘Önceden adaylık başvurusu’ getirilecek

Muhtar ve köy ihtiyar meclis üyelikleri için getirilecek olan “önceden adaylık başvurusu”na göre, kişiler il seçim kurullarına başvuracak ve kanunlarda aranan şartlara uyup uymadığına bakılacak.

Söz konusu inceleme önceden yapılmadığı için, daha sonra yapılan itirazlarda muhtarlıkların düşürülme konusu Yüksek Seçim Kurulu‘nun (YSK) önüne geliyordu.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda da değişiklik

Yasa değişikliği taslağında, Büyükşehir Belediyesi Kanunu‘nda da değişikliğe gidilmesi planlanıyor.

“Büyükşehir belediyeleri, altyapı ve ulaşım hizmetleri, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi, sosyal hizmet ve yardım, gençlik ve spor, mesleki eğitim ve beceri kursları ile yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler” konularında kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanlarda bulunan yerlere öncelik verilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.