Enerjiİklim KriziManşet

Oxford: Yeşil enerji 2028 yılına kadar AB’de Rus gazının yerini alabilir

0
enerji
Fotoğraf: Ingmar Björn Nolting / Climate Visuals

Oxford Üniversitesi Smith İşletme ve Çevre Okulu‘na bağlı Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre Avrupa Birliği (AB), 2028 yılına kadar Rus doğal gazını yeşil teknolojilerle ikame edebilir.

Halihazırda planlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı harcamalarına ek olarak gerekli ek yatırımın yüzde 90’ına kadarının, önümüzdeki 30 yıl içinde gaz satın alma ihtiyacını ortadan kaldırarak telafi edilebileceği tahmin ediliyor.

Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgaline karşılık olarak AB, 2028 yılına kadar doğal gaz kaynağı olarak Rusya’ya olan bağımlılığını ortadan kaldırmak için acil önlemler (RePowerEU) uygulamaya koydu. Yeni analiz, elektrik ve ısınma için kullanılan bu gazın, diğer ülkelerden gelen fosil yakıtlarla ikame edilmesi yerine, tamamen temiz enerji ile ikame edilmesinin maliyetini araştırıyor.

Yazarlar, Rus gazının 2021 yılında AB’nin doğal gaz arzının yaklaşık yarısını oluşturduğu göz önüne alındığında, bunun enerji güvenliği ve karbonsuzlaştırma üzerinde önemli bir olumlu etkisi olacağını söylüyor.

enerji

Fotoğraf: Ingmar Björn Nolting / Climate Visuals

‣ Ember: AB enerji krizine rağmen yenilenebilir enerjide dönüm noktasına ulaştı
‣ AB, enerji ihtiyacında yenilenebilir kaynakların payını 2030’a kadar yüzde 42,5’e çıkarmayı hedefliyor

‘Enerji güvenliği endişeleri ve yaşam maliyeti rüzgar ve güneşle hafifletilebilir’

Raporun eş yazarı ve Oxford Sürdürülebilir Finans Grubu Geçiş Dönemi Finans Araştırmaları Başkanı Dr. Gireesh Shrimali, “Rus gazından temiz enerjiye geçiş sadece başarılabilir olmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok fayda da sunuyor. Doğalgazın rüzgar ve güneş enerjisi ile ikame edilmesi, gelecekte doğal gaz için ödeme yapma ihtiyacını ortadan kaldırır” diyor.

Shrimali, “AB, fiyatları ve arzı değişken olan bir fosil yakıtın ithalatına bağımlılığı ortadan kaldırarak enerji güvenliği endişelerini hafifletebilir, enerji maliyetleri yoluyla yaşam maliyeti krizini ele alabilir ve net sıfır emisyona ulaşma ve iklim kriziyle mücadele etme hedeflerini ilerletebilir” diye ekliyor.

enerji

Fotoğraf: Ingmar Björn Nolting / Climate Visuals

‣ AB Yenilenebilir Enerji Planı, Avrupa’daki enerji fiyatlarını nasıl daha makul hale getirebilir?

The Sunrise Project tarafından finanse edilen rapor, bu geçişi sağlamak için gereken politika değişikliklerine yönelik öneriler içeriyor. En önemlisi, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve ısı pompalarının büyük ölçekli dağıtımını sağlamak için kamu ve özel fonların mevcut olması gerekiyor.

Yazarlar ayrıca, şebeke ölçeğinde güneş ve rüzgâr enerjisi ihalelerinin iyileştirilmesi ve izin zorluklarının ele alınması, çatı üstü güneş panellerinin hızla yaygınlaştırılması ve yalıtım ve ısı pompalarının kurulumuna yönelik desteğin artırılması da dâhil olmak üzere, yatırımcılar için hedefe yönelik politika desteği öneriyor.

enerji

Fotoğraf: Ingmar Björn Nolting / Climate Visuals

‣ AB, Almanya’nın 28 milyar Euro’luk yenilenebilir enerji planını onayladı
‣ AB, güneş enerjisi kapasitesini bir yılda yarı yarıya artırdı: İlk sırada Almanya var

Toplam 811 milyar euroluk sermaye

Raporun bulgularına göre, enerji ve ısı için Rus gazını yenilenebilir enerji ve ısı pompalarıyla ‘değiştirme yarışının’ 2028 yılına kadar toplam sermaye harcaması 811 milyar euro (17,35 trilyon TL).

Bu toplam, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olarak temiz enerji için planlanan 299 milyar euroluk (6,39 trilyon TL) harcamayı ve yenilenebilir enerji ve ısı pompalarına yapılacak 512 milyar euroluk (10,95 trilyon TL) ek yatırımı içeriyor.

Gerekli yatırımın önemli bir kısmı, gaz harcamalarında ortaya çıkan azalmadan karşılanabilir. Rapor, doğal gaz fiyat varsayımlarına bağlı olarak, tasarrufların yüzde 90’a kadar yüksek ve yüzde 40’a kadar düşük olabileceğini ortaya koyuyor.

enerji

Fotoğraf: Kasia Strek / Climate Visuals

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.