EnerjiManşet

AB, Almanya’nın 28 milyar Euro’luk yenilenebilir enerji planını onayladı

0

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu , Almanya‘nın 28 milyar Euro tutarındaki yenilenebilir enerji planını onayladı.

Plan, rüzgar ve güneş enerjisi kullanımını hızla yaygınlaştırmayı hedefliyor . Almanya’nın 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 80’ini yenilenebilir kaynaklardan üretme hedefine ulaşmak için tasarlanan plana uygun program 2026’ya kadar devam edecek.

Avrupa Komisyonu, planın yenilebilir enerjiyi teşvik etmek ve emisyonları azaltmak için “gerekli ve uygun” olduğunu ve olumlu çevresel etkisinin rekabetin olası bozulmalarından daha ağır basacağını söylüyor.

AB rekabet politikasından sorumlusu Margrethe Vestager “Almanya’nın Yenilenebilir Enerji Yasası 2023 planı, elektrik üretiminin daha fazla karbondan arındırılmasına katkıda bulunacaktır” dedi.

AB, güneş enerjisi kapasitesini bir yılda yarı yarıya artırdı: İlk sırada Almanya var

Plan kapsamında üreticilere, piyasa fiyatına ek olarak bir prim ödenecek. Küçük üreticiler, elektrikleri için garantili bir fiyat sağlayan bir tarife garantisi de alabilecek.

Temiz enerji üretiminin genişletilmesi, Almanya’nın 2045 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırma hedefine ulaşması için kilit önemde.  Ayrıca, Rusya’nın bu yıl Avrupa’ya gönderdiği gazı kesmesinin neden olduğu enerji arzı açığını da kısmen doldurabilir.

Almanya, şirketleri iki kez tazmin etmekten kaçınmak için, 2027 yılına kadarki negatif enerji fiyatları dönemlerinde, yenilenebilir enerji üreticilerine yönelik mevcut desteği de aşamalı olarak sonlandıracak.

AB’nin desteği adaletli mi?

Komisyon’dan yapılan açıklamada, Berlin’in yenilebilir enerji üreticilerine vereceği devlet desteğinin “gerekli olan asgari” ile sınırlı olduğunu ve rekabet bozulmalarını en aza indirecek önlemleri içerdiği belirtildi.

Almanya’nın tüketicileri ve işletmeleri artan enerji maliyetlerinden korumak için 200 milyar Euro’ya kadar sübvansiyon harcamaya yönelik daha geniş planı ise diğer birlik ülkeleri tarafından eleştiriliyor. Bu, diğer birçok devletin karşılayamayacağı bir meblağ ve bazı ülkelerin ifade ettiği üzere birliğin tek pazarındaki rekabeti bozma potansiyeli taşıyor.

Almanya’nın bu girişimi girişimi, yeni borçlanmayı kaldırabilecek zengin AB ülkeleri ile çaresizce yeni fonlar arayan nakit sıkıntısı çeken hükümetler arasındaki ayrımı da vurgulamış durumda. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya yeni planı ekim ayında açıkladığında isim vermeden, “Ortak bir Avrupa çözümü olmadan, ciddi bir şekilde parçalanma riskiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle, herkes için eşit bir oyun alanını korumamız çok önemlidir” demişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.