Enerjiİklim KriziManşet

AB, enerji ihtiyacında yenilenebilir kaynakların payını 2030’a kadar yüzde 42,5’e çıkarmayı hedefliyor

0
yenilenebilir

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkeler ile Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen yenilenebilir enerji yönetmeliği konusunda uzlaşı sağlandığını açıkladı. Böylelikle AB’nin yenilenebilir enerjiye geçişteki yeni hedefi belirlendi.

AB müzakerecileri, yenilenebilir enerji kullanımının toplam enerji ihtiyacındaki payını 2030’a kadar yüzde 42,5’e çıkarma konusunda anlaştı.

AB ülkeleri ve AP’nin rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı konusunda vardığı anlaşmayı, parlementonun Alman üyelerinden Markus Pieper duyurdu.

Pieper, Twitter‘dan yaptığı paylaşımlarda, AB müzakerecilerinin vardığı anlaşma için “Brüksel‘de beyaz duman” ifadesini kullandı. Koydukları iddialı hedeflerin büyük oranda destek gördüğünü belirten ve “Avrupa‘nın enerji dönüşümünün ancak bu şekilde başarılabileceğini” söyleyen Pieper, anlaşmanın üye devletlerce de tek tek onaylanmasını öngören sürecin bir an önce tamamlanması için çağrıda bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter üzerinde anlaşmaya dair paylaşımında “Daha büyük azim ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha hızlı piyasaya sürülmesi için AP ve Konsey’in yeni kurallarımıza ilişkin vardığı siyasi anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Leyen, anlaşmanın AB’nin iklim nötrlüğüne doğru ilerlemesine, enerji güvenliğini güçlendirmesine ve rekabet gücünü artırmasına yardımcı olacağını ekledi.

Parlamentonun Çevre Komisyonu Başkanı Fransız Parlemento Üyesi Pascal Canfin, müzakerecilerin iklim savaşını kazanmamızı mümkün kılacak araçları sağlamak için dünyada benzeri görülmemiş kurallar yarattığını söyledi.

Canfin, “Parlamento daha ileri gitmek istese de” varılan anlaşmanın biyokütle kullanımına daha iyi düzenlemeler getirdiğini ve ayrıca “ne yeşil ne de fosil olan nükleer enerjinin özel rolünü” tanıdığını söyledi.

Önceki hedef yüzde 32 idi

Yeni yasa, AB’nin daha önce 2030 yılı için koymuş olduğu yüzde 32 hedefini yukarı taşımış olacak. AB, geçen yıl Ukrayna savaşının ardından Rusya‘ya enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmayı kararlaştırmıştı.

AB, 2021’de toplam enerji ihtiyacının yüzde 22’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. Ancak yenilenebilir enerjinin payı ülkeden ülkeye ciddi farklılıklar gösterdi. AB üyesi 27 ülke arasında İsveç yüzde 63’le ilk sırada gelirken Lüksemburg, Malta, Hollanda ve İrlanda‘da yenilenebilir kaynakların payı yüzde 13’ün altında kaldı.

‣ AB Yenilenebilir Enerji Planı, Avrupa’daki enerji fiyatlarını nasıl daha makul hale getirebilir?
‣ AB karbon piyasasında uzlaşı sağlandı

Hidrojen, yenilenebilir yakıtlardan sağlanacak

Sanayi, yenilenebilir enerji kullanımını yıllık yüzde 1,6 oranında artıracak. Sanayide kullanılan hidrojenin 2030’a kadar yüzde 42’si, 2035’e kadar da yüzde 60’ı biyolojik olmayan yenilenebilir yakıtlardan sağlanacak.

Karar kapsamında, binaların enerji kullanımı için yenilenebilir enerji hedefleri getirilecek. Yenilenebilir enerji projelerindeki izin süreçleri hızlandırılacak.

AB’nin iklim hedefleri

Yenilenebilir enerjiye geçiş, AB’nin iklim değişikliği hedeflerini tutturabilmesi açısından büyük önem arz ediyor. Bunların başında, sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar doksanlı yıllara kıyasla yüzde 55 azaltılmasını öngören ve yasal bağlayıcılığı olan hedef geliyor.

Yenilenebilir enerji hedefleri ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası daha da önem kazandı. AB, 2027 yılına kadar Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sonlandırmayı planlıyor. AB, bu hedefine kendi üreteceği düşük karbonlu enerjinin yanı sıra rüzgâr ve güneş enerjisi sayesinde ulaşmayı amaçlıyor.

‣ AB, 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 45’e yükseltiyor
‣ AB’den sanayisini net sıfır emisyona götürecek iki yasa teklifi

Avrupa Komisyonu, AB ülkelerinin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını sonlandırabilmesi için 2030’a kadar yenilenebilir enerji ve hidrojen altyapısına yönelik 113 milyar euro ek yatırım ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Söz konusu düzenleme AP ve üye ülkeler tarafından resmen onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. AB, söz konusu paketi iklim hedeflerini yakalamak için hazırlamış, savaş ve enerji krizi sonrasında pakete ek unsurlar konulmuştu.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.