TürkiyeGündem

Otizmli çocukların yuhalandığı iddia edilen okulun müdürü açığa alındı

0

Aksaray‘da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu‘nda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını isteyen velilerin çocukları yuhaladıklarının iddia edilmesinin üzerine okul müdürü Kuddusi Kurt açığa alındı.

Eğitim ve Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Ankara’dan bir müfettiş grubu göndererek soruşturma süreci başlattıklarını duyurdu. Okulun yöneticisinin “soruşturmanın selameti için” açığa alındığını söyleyen Selçuk, “Hiçbir çocuğumuzun ayrımcılığa maruz kalmasına müsaade etmeyiz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Otizmli çocukların okulda eğitim gören diğer öğrencilerin ‘psikolojisini kötü etkilediğini’ savunan bazı velilerin başvurusu üzerine okul idaresinin ve Aksaray Valiliği’nin de harekete geçtiği iddia edilmişti. Ailelerin otizmli çocukların okuldan ayrılması talebiyle okulda gerçekleştirdiği protestolar büyük yankı uyandırmıştı.

Özel öğrenci velileri: Okul yıldırma politikası güdüyor

BBC Türkçe’ye konuşan özel öğrenci velilerinden Cennet İnceöz, son birkaç aydır okul idaresi eliyle kendilerine yönelik olarak ‘yıldırma’ politikası güdüldüğünü ve çocuklarının okuldan uzaklaştırılmak istendiğini söyledi:

“Çocuklarımızın bölümü paravanla ayrılmış durumda, sınıflarından çıkamıyorlar. Okula arka kapıdan girip çıkıyorlar, yemekhaneleri ayrı, tuvaletleri ayrı… Diğer çocuklarla muhatap edilmiyorlar. Ama ne olduysa son birkaç aydır tamamen yıldırma politikasına gidildi. Çocuklar istenmemeye, itilip kakılmaya başlandı. Diğer veliler otizmli çocukların velilerine hakaret etmeye başladı.”

Ziya Selçuk: Münferit bir olay

Olay üzerine Bakan Ziya Selçuk “Otizmli çocuklarımız ve ailelerini inciten hadise; ne eğitim sistemimizle ne de toplumsal değerlerimizle örtüşmektedir. Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken; böylesi bir münferit olayın yaşanmış olması kabul edilemez” dedi. MEB ise bir açıklama yayınlanarak konuyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.

Valilik: Özel Eğitim Okulu Yapılacak

Aksaray Valiliği ise Aksaray’da 12 derslikli bir Özel Eğitim Okulu yapılacağını duyurdu: “Özel eğitim öğrencileri burada 5 yıldır öğrenimlerine devam etmektedirler. Bazı medya organlarında yayımlanan ‘Aksaray’da Otizmli Çocuklar Yuhalandı’ haberi gerçeği yansıtmamakta olup çocuklar okullarında normal eğitim öğretimlerine devam etmektedirler. 2020 yılı yatırım programında 12 derslikli bir Özel Eğitim Okulu planlanmış olup, konu ile ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır.”

Barolar Birliği: Otizmli çocuklarımızın yanındayız

Türkiye Barolar Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ise  “Yaşanan bu üzücü olayla ilgili sorumluların tespiti için başlatılan soruşturma sonucunu beklemekle birlikte, bu olayın takipçisi olacağımızın da bilinmesini isteriz” denildi. Otizmli çocukların ve ailelerinin yanlarında olacakları söylendi.

Otizm Vakfı: Öğrencilerin okulları ayrılmamalı

Türkiye Otizm Meclisi konuya ilişkin açıklamasında eğitim hakkının anayasanın güvencesi altında bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye Otizm Meclisi önlem alınması için gerekli girişimlerin de başlatılacağını duyurdu.

Tohum Otizm Vakfı da sosyal medya hesabından, “Otizmli çocukların toplumda kabul görmelerini sağlamak, okullarda ve hayatın içinde maruz kaldıkları ayrımcılığa, ötekileştirmeye hep birlikte dur dememiz gerekir” açıklamasını yaptı. Açıklamada, farklı gelişim gösteren akranları ile aynı eğitim ortamında olan çocuklar farklılıklara saygı duyarak yetişeceğinin söylendiği açıklamada öğrencilerin okullarının ayrılmaması gerektiği ifade edildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.