İklim KriziManşetTürkiye

Hafta sonunu ‘sel aldı’: Üç kişi hayatını kaybetti, bir bebek kayıp

0

İklim krizi nedeniyle hızlanan su döngüsü ve aşırı hava olayları, dün (3 Eylül) Türkiye‘nin birçok kentinde sel olarak gözlemlendi.

Samsun, Kayseri, Giresun, Aksaray, Nevşehir ve Uşak‘ta meydana gelen seller kentlerde araçlara, yollara ve ekili arazilere geniş çaplı zararlar verdi. Aksaray’da bir, Nevşehir’de aracının içinde sıkışan kişi hayatını kaybederken bir bebeğin ise kayıp olduğu bildirildi.

Samsun: 6 saatte metrekareye 147 kg yağış

Samsun’da dün (3 Eylül) sabaha karşı etkili olan sağanak, sele yol açtı; birçok ev ve iş yerini su bastı. Sağanak nedeniyle dereler taştı, yollar su ile kaplandı, araçlar yolda kaldı.

Atatürk Bulvarı başta olmak üzere Saathane Meydanı, Gazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Belediyeevleri, İstasyon ve Kale mahallerinde yoğun su birikintileri oluştu.

Atatürk Bulvarı ayrıca sel suları nedeniyle ulaşıma kapandı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, tıkanan rögarları açmak ve yağmur sularını tahliye etmek için çalışma başlattı.

Sağanak yağış nedeniyle birçok yer hasar gördü. 6 saatte metrekareye 147 kilogram yağışın düştüğü kentte, suların çekildiği bazı bölgelerde zarar ortaya çıktı. İlkadım ilçesi Yenidoğan Mahallesi‘nde suların çekilmesinin ardından yolların yarıldığı, araçların yan yattığı görüldü.

Yaşanan afet, son üç ayda Samsun’da yaşanan dördüncü sel olma özelliğini taşıyor.

Giresun: Yollar ulaşıma kapandı

Giresun’da akşam saatlerinde başlayan şiddetli yağış, gece sağanak olarak devam etti. Etkili sağanak nedeniyle kent merkezi ve Karadeniz Sahil Yolu‘nun liman ve Keşap durağı mevkisinde su birikintileri oluştu, bazı iş yeri ve zemin kattaki evleri su bastı.

Sağanakla yollar, kısa sürede göle dönerken, sürücüler ise araçlarıyla ilerlerken zor anlar yaşadı. Bir süre ulaşıma kapanan ve uzun araç kuyruklarının yaşandığı sahil yolu, yapılan çalışmaların ardından kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Belediye ekipleri, su baskınlarına müdahale edip, mazgalları açarak, yollarda biriken suları tahliye etmeye çalıştı.

Kayseri: Ekili araziler zarar gördü

Kayseri’de akşam saatlerinde başlayarak kısa sürede şiddetini artıran sağanak kent genelinde etkili oldu. Yollar sağanak yağmur nedeniyle göle döndü.

Yeşilhisar, Pınarbaşı, Hacılar ve Bünyan ilçelerinde yapış nedeniyle bazı bölgelerde dere yatakları taşarak, sele neden oldu.

Sel nedeniyle araçlar ve ekili araziler zarar gördü.

‣ ABB: Ankara’da nüfus artışına rağmen ihmal edilen altyapı sele neden oldu

Aksaray: 1 kişi öldü, 1 bebek kayıp

Aksaray’da sağanağın ardından oluşan sel suları nedeniyle Ihlara yolu Kireçlik mevkisindeki yollarda yarılmalar meydana geldi.

Yarılan yolda sele kapılan bir otomobil yaklaşık 20 metre sürüklendikten sonra durabildi. O sırada yoldan geçen diğer araçlar ise son anda sele kapılmaktan kurtuldu. İhbar üzerine bölgeye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), itfaiye, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yarılan yolda sele kapılıp sürüklenen araçta mahsur kalanların kurtarılması için çalışma sürüyor.

Yarılan yolda suyun akıntısına kapılan otomobilin sürücüsü Çapan En, ekiplerin çalışmasıyla kurtarılarak ambulansla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Araç içinde mahsur kalan eşi Gülseren En‘in ise hayatını kaybettiği belirlendi.

Yol ulaşıma kapatılırken sele kapılmaktan son anda kurtulan araçlarda bulunan 13 kişi ambulanslarla tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılanlar arasındaki bir ailenin ise bebeklerinin kayıp olduğunu belirtmesi üzerine bölgeye takviye olarak jandarma komanda ekipleri de çağrıldı. Jandarma, polis, AFAD, UMKE ve itfaiyeden oluşan yaklaşık 150 kişilik ekip, kayıp olan bebeğin bulunması için sel bölgesinde çalışma başlattı.

Hastaneye kaldırılan 14 afetzedeye hastanede müdahale edildikten sonra 13 kişi taburcu edildi. Bir hastanın ise hayati tehlikesi bulunmaksızın tedavisinin devam ettiğini bildirildi.

‣ İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek

Nevşehir: Sel sularına kapılan çift hayatını kaybetti

Nevşehir’de sağanak yağışın sele yol açmasıyla bir çiftin hayatını kaybettiği belirlendi. Saat 20.00 sıralarında Gülşehir ilçesi Tuzköy Mahallesi tuz ocağı mevkisinde sağanağın sele dönüşmesi sırasında seyir halinde bulunan bir otomobil taşkınla sürüklendi. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine jandarma, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. Ekipler otomobildeki çiftin bulunması için çalışma başlattı.

Bölgede çalışma yapan ekipler, sel sularına kapılan otomobili boş halde buldu. Yaklaşık üç saat süren çalışmanın ardından sel sularında gözden kaybolan Şevket ve Zöhre Şimşek çiftinin cansız bedenleri araçlarının 500 metre uzağında bulundu.

Jandarma, olayla ilgili inceleme başlattı.

‣ Antalya’da sel: ’50 yıldır böyle bir felaket yaşanmadı’

Uşak: 2 saatte metrekareye 57 kg yağış düştü

Uşak’ta etkili olan sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklar su altında kaldı. Bazı ağaçlar yıkılırken, yollarda su birikintileri meydana geldi. Yoğun yağışın altyapıya zarar vermesi üzerine Cumhuriyet ve Karağaaç Mahallesi’nde elektrik kesintileri yaşandı.
Uşak Belediyesi tarafından yapılan açıklamada afetin küresel ısınma ile bağlantısına dikkat çekilerek kentte kısa zamanda dar alana çok yağış bırakan “kararsız yağış” görüldüğü kaydedildi.

Uşak’ın eylül ayı yağış ortalamasının metrekare başına 20,9 kilogram olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, dünkü yağışlarda 2 saatte 57,04 kilogramlık rekor seviyede yağış görüldüğü belirtildi.

Önceki günlerde Dokuzsele Deresi’nde bir temizlik çalışması yapılarak kanalda biriken çöplerin ve oluşan kirliliğin ortadan kaldırıldığını ifade eden belediye, alınan önlemlere karşın çok şiddetli yağış sonrası derenin debisinin yükseldiğini ve tahliye hattından gelen suyu alamadığını ifade etti.

‣ Haziran’ın ortasında yurdun dört bir yanında sel, fırtına ve hortum

İklim krizi ve yanlış kent politikaları sel riskini artırıyor

Kömür, petrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim krizi nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.