İklim KriziManşetUncategorized

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde iklim aktivisti olmak

0
Philippe Sibiro (sarı-kırmızı renkli gömlek giyen) ve küresel eksen değişimi aktivisti arkadaşları bir arada

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan insanlık trajedisine rağmen umut verici şeyler de oluyor. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği, bir milyondan fazla kişiyi yerinden eden iç savaşla boğuşan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir iklim değişikliği aktivisti, savaşın gölgesinde iklim mücadelesine katkı sağlıyor.

Philippe Sibiro (sarı-kırmızı renkli gömlek giyen) ve küresel eksen değişimi aktivisti arkadaşları bir arada

Philippe Sibiro (sarı-kırmızı renkli gömlek giyen) ve küresel eksen değişimi aktivisti arkadaşları bir arada

Geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul, bir yandan Gezi direnişine sahne oluyor, bir yandan da bu direnişin sacayaklarından biri olan “gezegene sahip çıkmak” motivasyonunu sırtlamış 500 iklim aktivistine evsahipliği yapıyordu. 350.org’un girişimiyle gerçekleşen “Global Power Shift” (Küresel Eksen Değişimi) kapsamında 140 ülkeden toplam 500 iklim aktivisti yaklaşık bir hafta boyunca küresel düzeyde iklim değişikliğiyle mücadele hakkında atölyelere katıldılar, gürültü bir Kadıköy eyleminin ardından evlerine uğurlandılar.

Bu iklim aktivistlerinden biri olan, Orta Afrika Cumhuriyeti’nden Philippe Junior Sibiro, 350.org’un sitesinin yayınladığı habere gore, iç savaş nedeniyle tarihinin en zor döneminden geçen ülkesinde, tüm zorluklara rağmen iklim değişikliğiyle ilgili bir panel gerçekleştirdi.

“Kötümserliğe düşmeden iklim mücadelesine devam ediyor”

2010 yılından beri 350.org katılımcısı olan çevre aktivisti Sibiro, diğer iklim aktivistleri ve yerel partnerleriyle bir araya gelerek iklim sorunu ve yenilenebilir enerjinin kullanılması hakkında sivil toplum aktörlerinin neler yapabileceğini konuştu.

“Global Power Shift” ekibi, siyasi kararsızlık yaşayan ve mezhepsel çatışmalara sahne olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan şiddet trajik boyutlara ulaşsa da, “Phillippe’in durum karşısında kötümserliğe düşmeden iklim mücadelesine devam etmesinin” önemine dikkat çekiyor. İstanbul’dan ülkesine döndükten sonra iklim aktivizmi konusunda yerel düzeyde de önemli bir çaba göstermiş olan Sibiro ise şöyle diyor: “Yeni devlet başkanının gelmesiyle durumun biraz da istikrar kazanacak olmasını umuyoruz. Fakat bu sürede kendi projemize odaklanmaya dikkat ediyoruz”

(350.org/Yeşil Gazete)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.