İklim KriziManşetUlaşım

Lufthansa, iklim eylemcilerinden yüzbinlerce Euro tazminat istiyor

0

Alman havayolu şirketi Lufthansa,Son Nesil” (Letzte Generation) isimli iklim eylemcilerinden havalimanı eylemleri nedeniyle 740 bin euro tazminat talep ediyor. 10 eylemciye ödeme talebine dair mektup gönderileceği belirtildi.

Aktivistler yaz ve sonbahar aylarında yaptıkları çeşitli eylemlerle Hamburg, Düsseldorf ve Berlin‘deki havalimanlarında trafiği aksatmış ve birçok uçuşu engellemişti.

Almanya’da iklim aktivistleri iki havalimanındaki pistleri kapattı
‣ İklim aktivistleri Almanya’da kendilerini uçak pistine yapıştırdı

Bild am Sonntag gazetesinin aktardığına göre, Eurowings havayolu şirketi, Lufthansa’nın tüm yan kuruluşları adına aktivistlerden abluka eylemleri nedeniyle toplam 740.000 avro tutarında tazminat talep ediyor.

Lufthansa  verilerine göre,  sadece Hamburg havalimanında 13 Temmuz tarihindeki protesto eyleminden 57 uçuş etkilendi;  8 bin 500 yolcu  mağdur oldu. Şirket bu eylemden dolayı 400 bin Euro tazminat talep ediyor.

Aktivistler, havaalanının çitlerini kesmiş ve bisikletleriyle apronda uçuşları engellemişti. Eylemi yapan 10 aktiviste ödeme talebine dair mektup gönderildi.

Alman uçak şirketi, aynı gün Düsseldorf Havalimanı’ndaki 24 uçuşla ilgili protesto eylemleri ve Kasım 2022’de başkentin Berlin-Brandenburg Havalimanı‘nda etkilenen 35 uçuşla ilgili protesto eylemleri için de tazminat istiyor. Düsseldorf’taki eylem için 220 bin euro, Berlin Havalimanı’ndaki protesto için de altı aktivistten  120 bin avroluk ödeme talep ediliyor.

Almanya yönetimi: Daha ağır cezalar getirilmeli

Hür Demokrat Partisi’nden FDP) Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, protestolar nedeniyle Havacılık Güvenliği Yasası‘nı “mümkün olan en kısa sürede sertleştireceklerini” söyledi.

‣ Alman iklim aktivistlerinden ‘düşük hız limiti ve sübvansiyonlar’ için yol kesme eylemi

‣ İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

‣ Londra ve Berlin’de 60 bin iklim aktivisti fosil yakıtlara dur diyerek adil geçiş talep etti

Aynı partiden Adalet Bakanı Marco Buschmann‘la bu konuda hemfikir olduklarını söyleyen Wissing, “Oradaki operasyonları aksatmak amacıyla havalimanlarının abluka altına alınması, meşru protesto sınırlarının çok ötesine geçiyor. Bunlar hafif suçlar da değil. Bir an önce daha ağır cezalar getirilmeli” diye konuştu.

Son Nesil, 2022’nin başından bu yana yol kapatma ve diğer eylemlerle, hükümetin iklim krizine karşı daha etkin davranması için protesto gösterileri düzenliyor. Noel’e yaklaşırken, ülkenin birçok şehrinde Noel ağaçlarına turuncu boya püskürten eylemciler Berlin’de Potsdamer Platz yakınlarındaki Bundesrat‘ın önünde büyük bir Noel ağacını boyadı.

Berlin’deki Brandenburg Kapısı‘na da daha önce boya püskürtülmüştü. önceden boya püskürtüldü. Berlin emlak yönetimine göre hasar 115.000 avro olarak gerçekleşti.

Bir çoğu zaten hüküm giymiş olan grup üyelerine karşı çok sayıda soruşturma ve dava ise sürüyor. Almanya yönetimi ve hukuk sistemi  ise grubun bir “suç örgütü” olarak sınıflandırılması gerekip gerekmediğini tartışıyor. Başsavcı Margarete Koppers, soruşturmayı başlattı.  Suç örgütü kurma suçundan mahkumiyet durumunda, buna kıyasla daha ağır cezalar (muhtemelen beş yıla kadar hapis) mümkün olacak.

‣ Almanya’da iklim aktivistlerine yönelik suç örgütü soruşturması: 15 hanede arama yapıldı

İklim aktivistlerinin provokatif eylemleri işe yarıyor mu?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.