Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Orman yangınları: Datça’da binlerce kişi tahliye edildi, Çeşme’de kısmen kontrol altına alındı

0

Dün Muğla‘nın Datça ve İzmir‘in Çeşme ilçelerinde başlayan yangınları söndürme çalışmaları gece boyunca sürdü.

İki bölgede de çok sayıda insan başka yerlere yönlendirildi, yerleşim yerleri tahliye edildi, yollar trafiğe kapatıldı.

Sabah saatlerinde Çeşme’de çıkan yangının kısmen kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının başladığı açıklandı.

‣ Orman yangınları konusunda önemli soruların yanıtları
‣ Yangın sezonuna ne kadar hazırız? Ormanlar lunapark gibi işletiliyor
‣ Orman yangını, hava, iklim: Değişen bir şey yok
DATÇA

Muğla Datça’ya bağlı Mesudiye Mahallesi‘nde bir kızılçam  ormanında dün öğlen saat 12.30 sıralarında çıkan yangın, bu sabah hala kontrol altına alınamadı.

Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle 2400 kişi bölgeden tahliye edildi. Yangın akam saatlerinde Hayıtbükü ve Kızılbük’ü aşarak Domuzçukuru mevkiine ilerledi.

Alevlerin Kabaklarlı Plajı‘na kadar gelmesi üzerine Jandarma, çevredeki tesis ve evlerde kalan iki bin kadar kişiyi tahliye etti.

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrıldığnı fakat işletme sahiplerinin kendi istekleriyle kaldığını belirtti.

Datça’da orman yangını: Marmaris’teki yangını geçebilir

Gece saatlerinde bölgeden açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaklaşık 500 hektar alanın yandığını belirtti.

Rüzgarın şiddetli devam ettiğini belirten Kirişci, gece görüşlü helikopterlerin gece boyunca da havadan müdaheleye devam ettiğini, yangından etkilenen beş kişinin durumunun iyi olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu sabah yaptığı açıklamada, Datça’daki yangından 19 kişinin etkilendiğini, 9 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Koca, 84 sağlık personeli  ve 18 ambulansın da bölgede görevde olduğunu söyledi.

ÇEŞME

İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı-Urla arasındaki makilik alanda dün aynı saatlerde çıkan yangının bu sabah kısmi olarak kontrol alındığı; söndürülebilen alanarda soğutma çalışmalarının başladığı açıklandı.

İzmir Valiliği, yangının bölgedeki bulunan bir çiftlikte çalışan işçilerin kaynak yaparken çıkarttığı kıvılcım nedeniyle başladığını ve yedi işçinin gözaltına alındığını açıkladı.

‣ Çeşme’de de yangın: Alevler rüzgar enerji santrallerini tehdit ediyor

İzmir-Çeşme otoyolu yangın tedbiri olarak İzmir istikametine kapatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gece yaptığı açıklamada, Ovacık‘ta yangına yakın bölgedeki Tur Sitesi ve Özpamir Sitesi‘nin tedbir amaçlı boşaltıldığını, Sertur Sitesi’ndeki tehlikenin kontrol altına alındığını yazdı.

AFAD bu sabah itibariyle yangının yerleşim yerleri için artık tehdit oluşturmadığını duyurdu.

Ülke gündemine oturan yangınlara dair en büyük endişelerden biri de yaşam alanları kül olan ve alevlerden kaçan hayvanlar oldu.

Yangınlara dair paylaşımlarda bulunan siyasiler, yangınların söndürülememesine dair eleştirilerini de paylaştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.