Dün Muğla‘nın Datça ve İzmir‘in Çeşme ilçelerinde başlayan yangınları söndürme çalışmaları gece boyunca sürdü.
İki bölgede de çok sayıda insan başka yerlere yönlendirildi, yerleşim yerleri tahliye edildi, yollar trafiğe kapatıldı.
Sabah saatlerinde Çeşme’de çıkan yangının kısmen kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının başladığı açıklandı.
‣ Orman yangınları konusunda önemli soruların yanıtları
‣ Yangın sezonuna ne kadar hazırız? Ormanlar lunapark gibi işletiliyor
‣ Orman yangını, hava, iklim: Değişen bir şey yok
DATÇA
Muğla Datça’ya bağlı Mesudiye Mahallesi‘nde bir kızılçam ormanında dün öğlen saat 12.30 sıralarında çıkan yangın, bu sabah hala kontrol altına alınamadı.
Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle 2400 kişi bölgeden tahliye edildi. Yangın akam saatlerinde Hayıtbükü ve Kızılbük’ü aşarak Domuzçukuru mevkiine ilerledi.
Alevlerin Kabaklarlı Plajı‘na kadar gelmesi üzerine Jandarma, çevredeki tesis ve evlerde kalan iki bin kadar kişiyi tahliye etti.
Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrıldığnı fakat işletme sahiplerinin kendi istekleriyle kaldığını belirtti.
Datça’da orman yangını: Marmaris’teki yangını geçebilir
Gece saatlerinde bölgeden açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci yaklaşık 500 hektar alanın yandığını belirtti.
Rüzgarın şiddetli devam ettiğini belirten Kirişci, gece görüşlü helikopterlerin gece boyunca da havadan müdaheleye devam ettiğini, yangından etkilenen beş kişinin durumunun iyi olduğunu aktardı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bu sabah yaptığı açıklamada, Datça’daki yangından 19 kişinin etkilendiğini, 9 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Koca, 84 sağlık personeli ve 18 ambulansın da bölgede görevde olduğunu söyledi.
Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça’da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir. #MSB
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 13, 2022
📍 Muğla / #Datça
➡️ 1 İHA, 10 uçak, 20 helikopter, 179 arazöz, 20 ilk müdahale aracı, 61 iş makinesi, 6 toma, 1226 personel ile yangınla mücadelemiz devam ediyorSon ateş sönene kadar yangınla mücadelemiz devam edecek.@OGMgovtr @TCTarim pic.twitter.com/BO9nYOcIyA
— Muğla Valiliği (@tcmuglavaliligi) July 14, 2022
ÇEŞME
İzmir’in Çeşme ilçesindeki Alaçatı-Urla arasındaki makilik alanda dün aynı saatlerde çıkan yangının bu sabah kısmi olarak kontrol alındığı; söndürülebilen alanarda soğutma çalışmalarının başladığı açıklandı.
İzmir Valiliği, yangının bölgedeki bulunan bir çiftlikte çalışan işçilerin kaynak yaparken çıkarttığı kıvılcım nedeniyle başladığını ve yedi işçinin gözaltına alındığını açıkladı.
‣ Çeşme’de de yangın: Alevler rüzgar enerji santrallerini tehdit ediyor
— T.C. İzmir Valiliği (@izmirvaliligi) July 13, 2022
Orman yangını kontrol altına alındı.✅️
Emeğinize sağlık #OrmanınKahramanları📍 Muğla / #Datça
➡️ 1 İHA, 10 uçak, 20 helikopter, 179 arazöz, 20 ilk müdahale aracı, 61 iş makinesi, 6 toma, 1226 personelSon ateş sönene kadar mücadelemiz devam edecek. pic.twitter.com/n4mkGHZczL
— Orman Genel Müdürlüğü (@OGMgovtr) July 14, 2022
İzmir-Çeşme otoyolu yangın tedbiri olarak İzmir istikametine kapatıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gece yaptığı açıklamada, Ovacık‘ta yangına yakın bölgedeki Tur Sitesi ve Özpamir Sitesi‘nin tedbir amaçlı boşaltıldığını, Sertur Sitesi’ndeki tehlikenin kontrol altına alındığını yazdı.
AFAD bu sabah itibariyle yangının yerleşim yerleri için artık tehdit oluşturmadığını duyurdu.
Çeşme Ovacık'taki yangında itfaiye ekiplerimiz alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için saatlerce mücadele etti.
Sertur sitesinde tehlike önlendi, Özpamir sitesinde çalışmalar sürüyor. Tehlikeli yerlerdeki vatandaşlarımız tahliye edildi.
Önlemler sabaha kadar sürecek. pic.twitter.com/w5NwtizrcH— Tunç Soyer (@tuncsoyer) July 13, 2022
Bölgedeki bazı yerleşim yerleri tedbir amaçlı olarak @jandarma ve AFAD ekipleri tarafından tahliye edilmiştir.
Ekiplerin gece boyunca devam eden özverili ve yoğun gayreti sonucu yangın, an itibarıyla, yerleşim yerleri için tehlike oluşturmamaktadır.#OrmanınKahramanları
— AFAD (@AFADBaskanlik) July 14, 2022
Ülke gündemine oturan yangınlara dair en büyük endişelerden biri de yaşam alanları kül olan ve alevlerden kaçan hayvanlar oldu.
Orman yangınından etkilenen evcil ve yaban hayvanlarına nasıl yardım edebilirsiniz? Küçük bir bilgi ile bir canlıyı kurtarabilirsiniz. 👇 pic.twitter.com/WwdeM8pfRV
— Gökçe Coşkun (@matvor) July 13, 2022
Yapmamız gereken ormanları insan baskısından korumak, orman ekosistemine zarar vermemek, yangınları meydana gelmeden önce önleyecek, bilimsel temelli politikalar üretmek ve orman içi rant ve turizm projelerine karşı sesimizi yükseltmek. #ormanyangını #Datça 📷Reuters/Avustralya pic.twitter.com/z51NnSYC6U
— Vegan Derneği Türkiye (@TvdOrgTr) July 13, 2022
Yangından kurtarılan bir can. Bunun gibi binlercesi o alevlerin içinde kaldı. Yanan sadece ağaç değil! pic.twitter.com/xy4oNyPcqc
— Yılmaz Aslantürk (@otisabi) July 13, 2022
Yangınlara dair paylaşımlarda bulunan siyasiler, yangınların söndürülememesine dair eleştirilerini de paylaştı.
Yangınlar aniden gelmedi, geleceği biliniyordu. Umarız en kısa sürede kontrol altına alınır.#Datça
— Meral Danış Beştaş (@meraldanis) July 13, 2022
#Çeşme ve #Datça’da devam eden yangınları kaygıyla takip ediyorum.
Afet öncesinde alınacak tedbirlerin ne denli hayati olduğunu maalesef bir kere daha yaşayarak tecrübe ediyoruz.
Söndürme mücadelesinde canla başla çalışan bütün ekiplerimize kolaylıklar diliyorum.
— Ali Babacan (@alibabacan) July 13, 2022
#Datça ve #Çeşme'de yaşanan yangınları büyük bir endişeyle takip ediyorum…
Yangın sonrası şovlara ayrılan zaman, yangın öncesinde alınması gereken önlemlere ayrılmadığı için; canlarımızın çığlıklarını duymaya, ormanlarımızın küle dönüşünü izlemeye devam ediyoruz.
Çok yazık.
— Meral Akşener (@meral_aksener) July 13, 2022