Hafta SonuManşet

Örgü örmek sağlığınızı güçlendiriyor! – Katherine Martinko

0
Örgü kafayı rahatlatıyor, orası kesin... (Foto: Treehugger.com)

Treehugger.com’da Katherine Martinko imzasıyla yayınlanan yazıyı, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Oya Yalçın‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Katherine Martinko

Katherine Martinko

Geçen ay “Neden atkı örmekle uğraşayım ki?” adlı bir yazı yazdım. Meğer benim el yapımı, yerel ve güzel “yavaş moda” nesnelere olan aşkımı paylaşan ne çok okuyucu varmış… Pek çok olumlu dönüş aldım bu konuyla ilgili. Şurası açık ki örgü her kesimden insanın huzur bulduğu, rahatlatıcı bir uğraş. Gerçekten merak ediyorum: Örgü örerken ne oluyor? Neden bu kadar popüler?

Ortaya çıkan şu ki örgü örmenin sağlığa inanılmaz katkısı var. İnsanları her yönden iyi hissettiriyor. Biraz araştırma, örgünün insanlara fiziksel ve ruhsal olarak başa çıkma yolları bulmasında nasıl yardımcı olduğunu meydana çıkarıyor.

1. Örgü terapide kullanılıyor. Örgü güçlü bir dikkat dağıtıcı ve insanlara uzun süreli ağrılarını gidermede yardımcı oluyor. Depresyondan muzdarip olanları dünyayla iletişim için motive ediyor. İnsanları göz teması kurmadan birbirleriyle nazikçe iletişime geçmelerinde yardımcı olan bir sohbet başlatıcı. Güven ve öz-saygı geliştirmeni sağlıyor.

2. Örgü fevkalade rahatlatıcı, ki bu da stres ve endişeyi azaltmada çok önemli. Harvard’da “Mind/Body Medicel Institute”ün kurucusu Dr. Herbert Benson, kitabı “The Relaxation Response”da “rahatlama yansıması” elde etmek için, bir kelimeyi, sesi, cümleyi, duayı ya da kassal bir aktiviteyi tekrarlamayı tavsiye ederek- kalp atış hızını, kas gerilimini ve kan basıncını azalttığını yazıyor. Örgü meditasyona benzetiliyor; bazen örgü örenler onu “ruhani” ve “Zen-benzeri” bir şey olarak tanımlıyor.

3. Örgü insanları birbirine bağlıyor. Bir örgü grubuna katılırsanız aslında yalnız başına yapılan bir etkinliği sosyal bir etkinliğe dönüştürmüş oluyorsunuz. “The Benefits of Knitting for Personal and Social Wellbeing in Adulthood” ( British Journal of Occupational Therapy’de yayımlanmış “Yetişkinlikte Kişisel ve Sosyal Refah için Örgünün Yararları”) adlı bir çalışmada söylendiğine göre “ bir grupta örgü örmek hissedilen mutluluğu gözle görülür bir şekilde etkileyip, diğerleriyle sosyal temas ve iletişimi geliştiriyor.

4. Örgü konsantrasyonu arttırıyor ve aşırı enerjiyi kanalize ediyor. Toronto’lu bir öğretmen olan Caleigh Murtaugh yedi ve sekiz yaş grubu öğrencileri için bir örgü kulübü başlatıyor. Projelerinde çalışmak için ara verip içeride kalan çocuklarda müthiş bir başarı sağladı. Bazıları çok fazla hiperdi ama elleriyle odaklanıp çalışmak onlara çok yardımcı oldu ve başarı duygusunu tatmalarını sağladı.

Örgü kafayı rahatlatıyor, orası kesin... (Foto: Treehugger.com)

Örgü kafayı rahatlatıyor, orası kesin… (Foto: Treehugger.com)

5. Örgü demans riskini azaltıyor. 2.000 üzerinde yaşlı (65 yaş ve üstü) ile yapılan bir çalışma “ seyahat, ufak-tefek işler, örgü ve bahçecilik gibi sosyal ve boş zaman aktivitelerine düzenli katılımın demans riskini azalttığını” tespit etmiş.

6. Örgü sürekli meşgul gündemlerden sıyrılmanız için ve teknoloji-doygunu dünyayı bünyenizden atıp tazelenmeniz için bir teklif sunuyor. Bir çoğumuza kendi düşüncelerimizle yalnız kalmak için eşsiz bir fırsat sağlıyor.

7. Örgü insanları mutlu ediyor. Örgü ören insandan, örülmüş bir şeyi hediye alan insana ve etrafında örgü nesneleri gören insana kadar herkes mutlu oluyor. “Yarn-bombing”in popülaritesini düşünün- kamusal alanları ipliği kullanarak süsleyen bu güzel grafiti/ sokak sanatı, buraları mutluluk veren renk ve sıcaklığa büründürüyor. Kimse örgü işiyle kaplanmış bir otobüsü veya ağacın görüntüsü karşısında gülümsemesine engel olamaz!

Profesyoneller bile durumun farkında. Stitchlinks, hastanelerde, okullarda, çalışma alanlarında bakım evlerinde örgü terapi grupları ağını oluşturmaya çalışan İngiltere’li bir grup. Web sitelerinde şöyle diyorlar: “Terapi amaçlı örgü, önde gelen klinikçiler ve akademisyenler tarafından ana akım sağlık hizmetlerine sağladığı yararlar açısından resmi olarak kabul gördü.”

Tüm örgücüler, örmeye devam edin! Sadece eğlendiğiniz için değil kendinize daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam ördüğünüz için de!

Yeşil Gazete için çeviren: Oya Yalçın
(Treehugger.com, Yeşil Gazete)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.