YerelDoğa MücadelesiManşet

Orduluların sahilde yapılaşma ve deniz dolgusu derdi bitmiyor: Şimdi de adrese teslim kafe ihalesi

0

Ordu kumsallarına yönelik Büyükşehir Belediyesi’nin yapılaşma inadı sürerken, Orduluların da bu girişimlere karşı mücadelesi devam ediyor.

Geçen yaz, Ünye ilçesine bağlı Sahilköy Mahallesi‘nde, Ordu Büyükşehir Belediyesi‘nin Kıyı Kanunu‘nu ihlal ederek bungalov evler inşa etmesi üzerine suç duyurusunda bulunulmuştu.

Eylül ayında ise Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Gülyalı’dan başlayan Giresun Çevre Yolu projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi’nin (ÇED) iptali için Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve Gülyalı Belediyesi’nin açtığı dava sonuçlandı.  Danıştay da Giresun Çevre Yolu ÇED’inin hukuka uygun olmadığını karara bağladı.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı ve Turnasuyu Irmağı arasında deniz dolgusu yaparak bisiklet yolu yapmak istemesine karşı da aralık ayında ikinci kez dava açmış ve projeye verilen ÇED’in iptalini istenmişti.

Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) şimdi de kumsala kafe inşa etmek istiyor. ORÇEV, kafenin adrese ihale biçiminde yapıldığını belirterek, “OBB yasalara ve mahkeme kararlarına uymuyor, keyfi davranıyor” dedi.

 Tayfur Gürsoy Parkı’nda kumsalda çalışma olduğu yerde yapılan basın açıklamasına partisi, sendika ve dernek temsilcileri de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını yapan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül  şunları söyledi:

“Ordu 2014 yılında büyükşehir oldu. Bir yıl sonra Ordu Altınordu sahilleri doldurulmaya başlandı. Ordu’nun büyükşehir olmasından sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi sahillerimize ‘çökmeye’ başladı. Ordu şehir olduğundan bu yana böyle eziyet görmedi. 2015 yılında bir önceki yine AKP’li belediye yönetimi Altınordu rıhtımından başlayarak sahilimizi hukuksuz olarak doldurmaya başladı. ÇED raporu almadığı için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 85 bin TL ceza kesilmişti.”

Mahkeme hukuksuzluğu ortaya çıkardı

Gönül açıklamasında OBB’ye açtıkları davalar hakkında da bilgi verdi:

“Sahilin doldurulmasının yasalara aykırı olduğunu iddia ederek İdare Mahkemesine dava açtık. Mahkeme de dolgunun yasadışı olduğunu onayladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne açmış olduğumuz yedi dava bulunuyor. Yedi davanın hepsi de sahil dolgusuyla ilgili. Bu davaların üçünde nihai karar çıktı. İkisi lehimize sonuçlandı, birine yerel mahkeme lehimize karar verdi, üst mahkemede devam ediyor. Diğer davalar ise devam etmektedir. Rıhtım üzerinde yapılan tesis için hukuksuz diyor. Tayfur Gürsoy Parkı’nda ise nihai karar çıktı.  Bu kararda da kıyı kenar çizgisine ve şehir planlamasına aykırı deniyor.”

Belediye yönetimi mahkeme kararlarını dinlemiyor

Büyükşehir Belediyesi’nin tüm bu mahkeme kararlarına uymadığını belirten Gönül şöyle konuştu: “İskele (rıhtım) ile Melet Irmağı arasındaki dolgu için açtığımız dava devam ediyor. Üç kez bilirkişi raporu lehimize çıktı. Dördüncü ek rapor da lehimize oldu.Ordu Büyükşehir Belediyesi buna karşın  ırmak ağzının doğu yönünde mendirek ve balıkçı barınağı yapıyor. Irmak ağzına balıkçı barınağı yapmak akla, bilime aykırı. Burası için de dava açtık.

Ayrıca  Melet Irmağı’nın doğu tarafından başlayıp Turnasuyu Irmağı’nın batısına kadar olan kumsal alanı doldurma projesi var. Bisiklet yolu, fuar ve eğlence alanı yapacakmış. Burası da davalık oldu.

Ertuğrul Gazi Gönül, belediyenin Fatsa, Perşembe ve Gülyalı‘da deniz dolgusu projesi, Efirli‘de de kumsala 10 metre genişliğinde yol projesi olduğunu;,  bütün bunların ise bir avuç inşaat firmasına rant sağlamak ve dolgular için taş ocağı açılmasının önünü açmak amacıyla yapıldığını söyledi.

Kentin neredeyse tüm kumsallarının yok edildiğini vurgulayan Gönül, “Civil Deresi’nin batı mahmuzunun olduğu, basın açıklamasını yaptığımız yere gelince; OBB burayı bir şirkete 600 bin TL’ye ihale etti. İhaleyi alan şirketin AKP İl yönetiminden Muhittin Konca’ya ait olduğu söyleniyor. Mahmuzun doğu tarafı ise, daha önceki projede olmamasına rağmen ve açılan davada bilirkişi lehimize rapor verdiği halde kanopark adı altında dolduruldu” dedi.

‘İzin vermeyeceğiz’

Gönül, OBB’yi yasalara ve mahkeme kararlarına uymaya çağırarak şunları söyledi:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi’ni mahkeme kararlarına ve yasalara uymaya davet ediyoruz. ORÇEV olarak OBB yasalara uymadığı ve mahkeme kararlarını uygulamadığı takdirde OBB’ye ve bu projelere onay veren yetkililer hakkında dava açacağımızı duyuruyoruz.

Son kez sesleniyoruz: Buradaki çalışma sonlandırılmalı; Bilirkişi Heyeti raporlarına göre uygulama yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Bilirkişi Heyeti raporlarının lehimize iken ve mahkemenin devam etmesinden dolayı buralarda her hangi bir proje çalışması yapılamayacağını bir kez daha vurguluyoruz. OBB’yi keyfi uygulamalara son vermeye çağırıyoruz.”

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.