ManşetYerel

Ordu’da halk sahili ve kumsalı kullanamıyor: Yasaya uygun olmayan yapılaşma var

0
Fotoğraf: ORÇEV

Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Sahilköy Mahallesi‘nde halkın sahili ve kumsalığı kullanamadığı açıklandı.

Ordulular, Büyükşehir Belediyesi’nin Kıyı Yasası‘nı ihlal ederek suç işlediğini söylerken, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

‘Yasaya uygun olmayan yapılaşma var’

ANKA‘da yer alan habere göre, Sahilköy sahil ve kumsalında Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy ile birlikte ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, yönetim kurulu üyeleri Coşkun Özbucak ve Serdar Görnaz incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından açıklama yapan Ertuğrul Gazi Gönül, bölgede kıyı kenar yasasına uygun olmayan yapılaşmanın olduğunu kaydetti:

Kaydıraklı havuz yapılmış. Ordu Büyükşehir Belediyesi yasalara uymuyor. Kıyı kenar yasasına uygun olmayan yapılaşma var. Kumsal toprakla doldurularak aqua park alanı yapılmak suretiyle kamuya ait olan alan ticari işletmeye verilmiştir. Ayrıca kumsaldaki alanlara bungalov evler kişilere tahsis edilerek kıyı kenar çizgisi ihlal edilmiştir. Ordu Büyükşehir Belediyesi sahildeki, kaçak yapılar yıkılacak demesine rağmen sahiller kişilere tahsis edilmiştir.”

Fotoğraf: ANKA

‘Suç duyurusu yapacağız’

Ertuğrul Gazi Gönül, Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy’un da çevre konusunda duyarlı olduğunu ve ORÇEV üyesi olduğunu belirtti. Gönül, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi:

Ekoloji ve çevre konusunda duyarlı bir muhtarımız. Halkının kullanması gereken kumsalı ve sahili korumak için çaba harcıyor. Halk, kendi topraklarında denize giremiyor, piknik yapamıyor. Bu kabul edilemez. Dernek olarak Sahilköy halkının haklarını savunacağız. Avukatlarımızla görüşüp gerekli yasal haklarımızı kullanacağız. Suç duyurusu da yapacağız. Ordu Büyükşehir Belediyesi ‘kıyıları halka açıyoruz, kıyı kenar yasasını ihlal eden yapıları yıkıyoruz’ diye açıklama yapıyor ama kumsalı ve piknik alanını ticarileştirerek halkın kullanımını engelliyor. Keyfiyete ve hukuksuzluğa izin vermeyeceğiz. Üyemiz de olan muhtarımızın ve Sahilköy halkının haklarına sahip çıkacağız.”

‘Alan, dikenli tel örgüyle çevrildi’

Sahilköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Şensoy da Sahilköy’ün kıyı ve sahillerinin halka kapatıldığını, alanın dikenli tel örgüyle çevrildiğini dile getirdi:

Sahilköy kıyı ve sahilleri Sahilköy halkına kapatıldı. Sahilköy Muhtarlığı’na tahsis edilmiş olan Çınarsuyu Piknik ve Mesire Alanı, Ordu’nun büyükşehir kapsamına geçirilmesinden sonra muhtarlıktan alındı ve sonra özel kişiye ihale edilerek Sahilköy halkının sahile, kumsala ve denize ulaşımı engellendi. Alan, dikenli tel örgüyle çevrildi. Bununla da kalınmadı sözleşmelere ve mevzuata aykırı işlerden dolayı ihale birkaç defa yenilendi fakat yine aynı kişinin işletmesinde kaldı.”

‘Halkın kumsala ve denize ulaşım olanağı kalmadı’

Şensoy, halkın kıyıya ulaşabilmesi için Orman İşletme Müdürlüğü‘ne verdikleri dilekçeye yanıt alamadıklarını da söyledi:

Çınarsuyu (Sahilköy) bölgesindeki bu piknik alanı mevzuatın yani kıyı kenar çizgisi, İmar Yasası ve sahilleri düzenleyen yasalar hiç dikkate alınmadan yasa dışı işler ve tahribatlar yapılmakta doğal doku yok edilerek yapılaşmaya gidilmektedir. Halkın kıyıya ulaşabilmesi için geçiş bandı açılmasına yönelik dilekçemize Orman İşletme Müdürlüğü yanıt vermediği gibi yol da açılmadı. Halkın kumsala ve denize ulaşım olanağı kalmadı.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.