Ordu‘nun Korgan ilçesi sınırlarında, Aybastı Perşembe Yaylası’nı da olumsuz etkileyecek maden işletmesinin ön çalışması olan maden arama sondajının yargı yoluyla iptali, protesto mitingini şenliğe çevirdi.
“Yaylama Dokunma-Madene Hayır” mitingini organize eden Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu, halkın eylemle yaylalarında maden çalışması istemediklerini bir kez daha vurguladığını belirtti.
Halkın hem alanlarda hem de yargı alanında mücadelesi sonucu sondaj çalışmasıyla ilgili Ordu İdare Mahkemesi’nce “yürütmeyi durdurma” kararı verilmişti. Davanın avukatı Haluk Türkmen, gerekçeyle ilgili “Sondaj ile arama çalışmalarının ÇED gerektirdiği, sondajın meralara ve mendereslere zararı olacağının idarece de kabul edildiği, tahsis kararı değişikliği yapılmadığı, Mera Kurul Kararı öncesi teknik ekibin eksik oluşturulduğu, kurumlardan izin alınmadığı mahkeme kararında belirtilmektedir” demişti.
Ordulular kazandı: Yaylalarda maden sondajının yürütmesi durduruldu
Ordululardan 13 Ekim’de miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!
Perşembe Yaylası’ndaki ‘Er Meydanı’nda 13 Ekim’de yapılan mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Mitingde konuşma yapan madene karşı mücadele eden sivil toplum örgütü temsilcileri, belediye başkanları ve uzmanlar, bölgede artan vahşi madencilik faaliyetlerinin, doğa ve insan yaşamı üzerinde telafisi güç tahribatlara neden olacağını vurgularken, binlerce katılımcı da doğayı koruma kararlılığını ifade etti.
Derneğin Yürütme Kurulu, mitingin değerlendirmesini yaptığı toplantıda, halkın madene olan karşı duruşunun bir kez daha kanıtlandığına dikkat çekti:
“13 Ekim 2024 Pazar günü Perşembe Yaylası’nda yapılmayanı başardık. Geleneksel güreş şenlikleri dışında yaylaların yok edilmesine karşı yapılan bir mitinge tanık olduk” diyen Korgan Aybastı Kabataş Yaylalarını Koruma Platformu sözcüsü Yüksel Dere, madene karşı mücadele sürecine de değinerek, “Korgan yaylarında yapılmak istenen sondaj çalışmaları sonrası açılacak maden işletmesiyle Korgan yaylaları, tamamen yok edilecek, Perşembe Yaylası’nın olumsuz etkilenecekti” dedi.
Dere, platformun birbirine benzemeyen pek çok insanın ilk kez ortak bir amaç için bir araya geldiğini anlattı:
“Madene hayır diyenlerle her kesimle görüşmeler yapıp benzemezlerin bir arada mücadele etmesi için gerekli çalışmaları yürüttük. Katılanlarla beraber üç kez maden sondaj çalışması yapılan yere giderek çalışmayı durdurduk. Mücadelemizin sembolü çadırımızı kurup nöbet tuttuk. Müdahil olanlarla İdare Mahkemesine açtığımız dava sonucu haklılığımız onaylandı ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Vatan toprağını korumak için mücadele ettik, ediyoruz.”
Mitinge gelenlere ve destek verenlere de tek tek teşekkür eden dernek yöneticileri, “Maden sondajının sonlandırılmasının, ruhsatın iptal ettirilmesi mücadelesinin neresinde olduğuna bakılmaksızın içinde olarak büyütülerek devam edeceğini, ayrılmaların değil birleşmelerin kazanacağını bir kez daha vurgularız” dedi.