ManşetDoğa MücadelesiYerel

Ordu’da maden ihalesi halkı harekete geçirdi: Ulubey Doğa ve Çevre Platformu kuruldu

0

Ordu‘nun Ulubey ilçesinde iki alanda maden arama ihalesinin yapılmak istenmesi üzerine parti, dernek, oda ve halkın katılımıyla yapılan toplantıda, Ulubey Doğa ve Çevre Platformunun kuruluşuna karar verildi.

Dün Ulubey Ziraat Odası’nda yapılan toplantıya, iş insanları, ilçe muhtarları, parti, köy dernekleri, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Tüm Köy-Sen temsilcileri ve halk katıldı.

Toplantının ardından yapılan sonuç bildirgesinde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından açılan 223. Grup İhale İlanı duyurusunun iptali için dava açılmasına karar verildiği belirtildi.

61 ilde 344 maden sahasının ihale edileceği duyurulan ilandaki dört adet saha Ordu’da bulunuyor. Korgan ve Altınordu‘da bir, Ulubey‘de iki maden sahası açılmasına ORÇEV, daha önce “Ordu’nun her tarafı maden sahasına çevrildi. HES’ler, taş ocakları, deniz dolgusu, maden sahaları derken yaşanmaz bir il haline getiriliyoruz” açıklamasıyla tepki göstermişti.

İlgili haber: Ordu’dan maden ihalelerine karşı çağrı: Şirketler kazansın diye gelecek yok edilemez
İlgili haber: Zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliğin ardından yüzlerce maden sahası ihaleye açıldı

Toplantıda söz alan konuşmacılar, tek vücut halinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladılar. ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ve Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da ülke genelinde ve Ordu’daki  deneyimlerini aktardı ve önerilerde bulundu.

Toprağın, suyun korunması ve maden arama ihalesinin engellenmesi için yapılması gerekenlerin tartışıldığı toplantının sonucunda kurulan Ulubey Doğa ve Çevre Platformu’nun dönem sözcüsü Abdülaziz Özen seçildi.

Sonuç bildirgesine göre Platform, bölgede yapılacak maden arama, ayrıştırma ve çıkartma faaliyetlerinde kullanılan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden siyanür ve benzeri zararlı kimyasalların kullanımına karşı imza kampanyası başlatacak ve alanların ihale edileceği 24 Mayıs 2022 tarihinde Ulubeyliler, Ankara’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın önüne gidecek.

Platform ayrıca, Meclis‘te siyasi parti temsilcileri ve Ordu milletvekilleri ile görüşme yapmayı planladı.

Önceliği maden sahalarının açılmasını engellemek olsa da bundan sonra da bölgedeki ekokırım faaliyetlerine karşı faaliyetlerini sürdürme kararı alan Platform’da, Ulubey ilçesini temsil eden il içi ve il dışı faaliyet yürüten tüm sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar görev alabilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.