ManşetDoğa Mücadelesi

Ordu’dan maden ihalelerine karşı çağrı: Şirketler kazansın diye gelecek yok edilemez

0

Mart başında zeytinlik sahalarını madencilik faaliyetlerine açan madencilik yönetmeliğindeki değişiklik kararına imza atan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının 61 ilde 344 maden sahası için ihale açmasına çevre aktivistlerinden tepkiler geliyor. Ordu’daki aktivistler şehirde yapılması planlanan dört adet maden sahası ihalesine ilişkin tepkilerini ortaya koydular. 24 Mayıs’ta yapılacak ihaleler öncesi açıklamada bulunulan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından yaşam alanlarının, ormanların, tarım arazilerin yok edildiğine; toprağın ve suyun rant alanına çevrildiğine dikkat çekildi.

Ordu’da Korgan ve Altınordu‘da bir, Ulubey‘de iki olmak üzere maden arama çalışmaları gerçekleştirilmesi için yapılacak ihaleye ilişkin açıklamada ORÇEV yönetim kurulu tarafından “Türkiye genelinde 744 maden sahası ilan edilmişti. Bunlardan 11 adedi Ordu’daydı. Şimdi parça parça maden arama için ihaleye çıkarılıyor. İhalenin iptali gerekiyor. Ordu’nun her tarafı maden sahasına çevrildi. HES’ler, taş ocakları, deniz dolgusu, maden sahaları derken yaşanmaz bir il haline getiriliyoruz” denildi.

‘Ülke parça parça satılıyor’

“Korgan’daki alan 1994,39 dönüm ve Korgan-Aybastı arasında (Çakırlı-Bozcaarmut arası); Altınordu ilçesinde 1832,1 dönüm ve ; Ulubey’de 295,94 dönüm Akoluk Mahallesi’nde; 167,67 dönüm Ebemçukuru-Şekeroluk arası. Bu da gösteriyor ki; ülke parça parça satılıyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada ORÇEV’in doğa mücadelesine devam edeceği vurgulandı.

‘Toprağımız suyumuz yok ediliyor’

Yöre insanlarını, parti, sendika, dernek, odaları erkenden hareket etmeye çağıran ORÇEV yönetim kurulu açıklamasında, “Bu ihalenin yapılmaması için sesimiz yükseltmemiz, hukuki süreci başlatmamız gerekir. Tüm partiler, sendikalar, dernekler, odalar birlikte hareket etmeli ki başarılı olunsun. Toprağımız, suyumuz yok ediliyor. Toprağın üstü altından değerlidir. Bu nedenle şirketler para kazanacak diye geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyelim” denildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.