Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordu’da halk kazandı, HES’in yürütmesi durduruldu

0

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen Balamir HES’ine karşı bir buçuk yıldır mücadele eden halk, mahkemeden zaferle ayrıldı. Ordu 2. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin hukuka aykırılığına dikkat çekti; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğini gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

‘Bundan sonraki her girişim suçtur’

Bölge halkı, açtıkları “yürütmeyi durdurma ve imar planının iptali” davasının sonucunu sevinçle karşılarken, köylülerin avukatı İsmail Topçuoğlu şunları söyledi:

“Haklı mücadelemiz sonuç vermeye devam ediyor. Ordu 2. İdare Mahkemesi Balamir HES projeleri için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu kararla artık HES’i yapan şirketin adım atma, çivi çakma imkanı hukuken kalmamıştır. Bundan sonra yapılacak her şey suçtur” dedi.

Ne olmuştu?

Balamir HES için şirket tarafından imar değişikliği talebi ile başlayan süreçte Çiftlik Mahallesi halkı 1652 itiraz dilekçesi ile Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz etmiş; ancak halkın itirazları dikkate alınmayarak, imar değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı.

Şirket geçen yıl dere yatağında çalışmalara başladı. Halk ise o günden bu güne bir yandan çalışmaların engellemeye çalışırken bir yandan da hukuk mücadelesini sürdürdü.

Üzerine HES yapılmak istenen,  Korgan’ın en önemli derelerinden biri olan Güllü Deresi,  özellikle Çiftlik, Çamlı ve Yeniköy mahallelerinin can damarı. DSİ, avukat Topçuoğlu’nun başvurusuna cevap verdiği yazısında dere çevresinde 600 metre uzunluğunda yol yapıldığını ve dere yatağının daraltıldığını belirtmişti. Köylüler, buraya yapılacak HES’in doğayı tahrip etmesinin yanı sıra, göçe de neden olacağını söylüyordu.

You may also like

Comments

Comments are closed.