Doğa MücadelesiManşetYerel

‘Ordu’daki HES şirketini 6 kez kovduk, gelirlerse yine kovarız’

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Ordu‘nun Korgan ilçesinde kurulması planlanan Balamir Hidroelektrik Enerji Santrali için yapılan plan değişiklikleri  Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerinin askıya çıkarılması üzerine köy halkı bir toplantı düzenledi.

‘Mücadelemiz sürecek’

Korgan’ın eski belediye başkanı Ali Kut “Korgan’da içinden dere geçen yalnızca Çiftlik Mahallesi var. Belediye Başkanlığım döneminde 9-10 yıl önce yine gelmişlerdi. Ret etmiştim. Şimdi yine geldiler. Merkezde 2 kilometreye yakın büyük zarar verecekler” dedi.

İstanbul’da Kurulu olan Çiftlik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Mustafa Tozlama “Hem mahalledekiler hem de toprağımızın özlemiyle İstanbul’da yaşayanlar olarak ortak HES’lere karşı mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

‘ÇED raporu hatalı’

Derneklerini 1997 yılında İstanbul’da hemşerilerinin birlik ve beraberlik adına kurdukları belirten Tozlama, “Dernek olarak, Korgan ilçemizin Çiftlik Mahallesi başta olmak üzere Çanlı’dan Tepealan’a kadar olan Keş Deresi üzerinde yapılması planlanan Balamir HES projesinin detaylarını incelemeye aldık” dedi.

Projenin ÇED raporlarının detaylarına baktıklarını belirten Tozlama, “Proje Keş Deresi havzasına uygun değil. İklim ve yetiştirilen tarım ürünleri yanlış bilgilendirilmiş. Aynı zamanda imar planının yerleşim alanları baz alınarak yapılmadığı ortaya çıkmıştır” yorumunda bulundu.

‘1700 kişi itiraz etti’

Her kesimle görüştüklerini belirten Tozlama, “Bu süreçte yönetim kurulu ve Avukat İsmail Topçuoğlu önderliğinde köydeki ileri gelen hemşerilerimizle beraber bir heyet oluşturduk. Yine bu süreçte Ordu Çevre Derneği yöneticilerinin destekleriyle halkı bilgilendirme toplantıları yapıldı” dedi.

Çiftlik, Çamlı, Yeniköy sakinleri olarak 1700 imzalı imar değişikliğine itiraz dilekçesini Ordu Çevre Şehircilik Müdürlüğü‘ne ve OSKİ’ye verdikleri belirtilen açıklamada “TBMM’de Ordu Milletvekillerine durum anlatıldı. Konunun siyaset üstü olduğu vurgulandı” bilgisi paylaşıldı.

‘Daha önce 6 kez engelledik’

Başkan Tozlama, Ordu Valisi’nin de ziyaret edildiğini belirten Başkan Tozlama “Hem Çiftlik Mahallesi’nde hem de diğer mahallelerde bilgilendirme çalışmaları devam ederken Balamir HES projesi için yapılmak istenen imar değişikliğine karşı Ordu İdari Mahkemesi’ne dava açtık. 12 Şubat 2021 tarihinde Bilirkişi Heyeti geldi, incelemelerde bulundu” dedi. Açıklamanın devamında şu bilgiler paylaşıldı:

Bilirkişi Heyeti geldiği gün halkımız çocuk yaşlı, kadın erkek heyeti karşıladı. Olgunlukla izledi, HES’i istemediğini heyete de belli etti. Bu süreç devam ederken şirket altı kez dereye inmeye yeltense de halkımız izin vermedi. Hem hukuksal hem de fiili mücadelesinde kararlı olduğunu gösterdi. Ayrıca şirketin ruhsatın 7 yıllık süresi de bitti. Dernek olarak bundan sonra da halkımızla birlikte olacağız. Ordu Çevre Derneği’ne, vekillere ve dostlara destekleri için teşekkür ediyoruz.”

‘Derelerimiz yaşam kaynağımız’

Çiftlik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Güleş de “Bizler yaşam kaynağımız deremize sahip çıkıyoruz. Deremiz Korgan Belediyesi’nin kanalizasyonu ve peynir fabrikasının kirli sularının tehdidi altında” ifadelerini kullandı.

Güleş konuşmasının devamında “Bu yetmezmiş gibi, suya HES el koyacak. Yetmiyor, fındık bahçelerimiz, ormanımız yok olacak. Kabul etmiyoruz. Şirketi 6 kez kovduk, yine kovarız. Deremize dokunamayacaklar” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.