Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

Ordu’da belediyenin Melet Irmağı’ndaki projesine yargıdan ikinci ‘dur’ kararı

0
ordu

Ordu Büyükşehir Belediyesi (OBB) tarafından Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen Melet Irmağı Balıkçı Barınağı‘na karşı açılan davanın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci mahkeme tarafından iptal edildi.

Ordu İdare Mahkemesi, Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından açılan davada, barınak inşasının telafisi zor çevresel zararlar vereceği gerekçesiyle projenin ÇED sürecini iptal etti.

Mahkeme kararında, denizin, ırmağın, kıyıların olumsuz etkilenmeleri yanında, trafik sorunu, taş ocağının yerinin belli olmaması, flora ve fauna tespitlerinin yeterli olmadığı, alandaki canlıların etkilenmelerinin dikkate alınmadığı, çevrede balıkçı barınağı için gerekli incelemenin yapılmadığı, projelerin bütüncül değil parça olarak ele alındığı gerekçelerle “ÇED gerekli değildir” kararınının bozulduğu belirtildi.

ORÇEV Yönetim Kurulu, mahkeme kararına dair açıklamasında, “Ordu Büyükşehir Belediye yönetimi mahkeme kararlarına rağmen çalışmalarını sürdürerek telafisi mümkün olmayan zararlara neden oldu. Mahkeme ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdiği halde çalışmaya devam etti. Bu nedenle de suç duyurusunda bulunduk. Şu an mahkeme ikinci kez ÇED gerekli değildir kararını iptal etti” ifadelerini kullandı.

ordu

‣ Ordu’daki Melet Balıkçı Barınağı’na yürütmeyi durdurma kararı: Telafisi zor zararlar verebilir

‘Balıkçı barınağına değil, tahribata karşıyız’

Öte yandan inşaası neredeyse tamamlanmış durumdaki barınak dışında yapılan mendireğin de hem ırmağa hem de Cumhuriyet ve Turnasuyu Mahalleleri kıyılarının zarar görmesine neden olacağı bildirildi.

Bu zarardan OBB yönetiminin sorumlu olduğuna işaret eden ORÇEV, balıkçı barınağı yapımına değil, bunun tahribat yaratacak şekilde yapılmasına karşı çıktığını vurguladı:

“Dernek olarak balıkçı barınağına karşı olmadığımızı hep söyledik. Barınağın yeri yanlış. Balıkçıların barınağının olmaması düşünülebilir mi ki, karşı çıkalım. OBB yönetimi algı yanılgısı yaparak bizim yerine karşı çıktığımız projeyi balıkçı barınağına karşı çıkıyormuşuz gibi balıkçıları da yanıltmaya çalıştı ancak balıkçılar bizim haklı olduğumuzu anladı.”

‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı’ndaki projesine durdurma kararı

İddialar bilirkişilerce doğrulandı

Mahkeme kararına değinen ORÇEV, “İddialarımız önce Bilirkişi Heyetinin hazırladığı raporda belgeleriyle ve bilimsel olarak ortaya konuldu. Ordu İdare Mahkemesi de hem bizlerin hem de Bilirkişi Heyetinin raporu doğrultusunda kararını verdi” diye belirtti.

ORÇEV, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“OBB’nin hukuksuz, bilimsel çalışmadan uzak projeleri zarar vermeye devam ediyor. Ordu Çevre Derneği olarak bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da ekolojik dengeyi gözeterek çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

‣ Ordu’da belediyenin balıkçı barınağı projesine mahkemeden iptal kararı

Ne olmuştu?

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı azına yapılmak istenen balıkçı barınağı için Ordu Çevre Derneği dava açmıştı.

Ordu İdare Mahkemesi, davada ÇED iptal kararı vermiş, karar Danıştay tarafından da onaylanmıştı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, ÇED üzerinde bazı değişikliklere gittikten sonra yeniden “ÇED gerekli değildir” kararı alarak çalışmaya başlamıştı.

Ordu Çevre Derneği’nin açtığı ikinci davanın da sonuçlanmasıyla mahkeme ikinci kez ÇED iptal kararı verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.