Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararına uymamaya devam ediyor

0

Ordu Büyükşehir Belediyesi‘nin (OBB), Melet Irmağı Balıkçı Barınağı projesine, mahkeme kararıyla Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci iptal edilmesine rağmen devam ettiği bildirildi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Melet Irmağı ağzına yapılmak istenen proje alanında  elektrik altyapı çalışmalarının yapıldığını tespit ederek şikayette bulundu.

ORÇEV tarafından yapılan açıklamada, belediyeye karşı açılan davada Ordu Melet Balıkçı Barınağı’na ait ÇED dosyasının Ordu İdare Mahkemesi’nin 2022/ 563 E. 2023/560 K. Sayılı kararı ile iptal edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu karardan sonra proje alanında bir çivi bile çakılamaz. Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararına uymamış ve çalışmayı sürdürmüştü. Yaptığımız şikayetler sonucunda geç de olsa çalışmalar durdurulmuştu. Şimdi de barınak içinde elektrik altyapı çalışması var. Yani yargı kararlarına uymama devam ettiriliyor.”

‣ Ordu’da belediyenin Melet Irmağı’ndaki projesine yargıdan ikinci ‘dur’ kararı

‘Yargı da nedir ki, deniyor’

Yargı kararına rağmen çalışmalara devam ettirilmesinin yargı kararlarını tanımama anlamına geldiğini belirten ORÇEV, “Bir değil, iki değil. Ordu Çevre Derneği olarak uygunsuz projelere ve ÇED’l

ere açtığımız tüm davaları kazandık. Ancak OBB ve diğer kurumlar mahkeme kararına uymama konusunda ısrar ediyorlar” dedi.

İdarecilerin yasalara ve yargı kararlarına uymak zorunda olduğunu vurgulayan açıklamada, “Uymazlarsa Anayasal suç işlemiş olurlar. Yöneticiler de yargı kararına uymak zorundadır. Sanki yargı da nedir ki, deniyor. Şimdi de kimler emir verdiyse elektrik kuruluşu barınak içinde elektrik altyapı çalışması yapıyor” diye belirtildi.

ORÇEV, şunları ekledi:

Yerinde yaptığımız incele sonucu, fotoğraflarla belgeledik ve Altınordu Kaymakamlığına, Ordu Büyükşehir Belediyesine, Samsun Yeşilırmak Elektrik A.Ş. Müdürlüğüne ve Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikayet yazılarımızı teslim ettik. Sorumlular hakkında hukuksal haklarımızı kullanacağız. Kimse keyfi davranış içinde olmaz. Herkes yetkilerini aşamaz. Sürecin takipçisi olacağız.”

‣ ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi anayasa suçu işliyor

Ne olmuştu?

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Melet Irmağı azına yapılmak istenen balıkçı barınağı için Ordu Çevre Derneği dava açmıştı.

Ordu İdare Mahkemesi, davada ÇED iptal kararı vermiş, karar Danıştay tarafından da onaylanmıştı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi, ÇED üzerinde bazı değişikliklere gittikten sonra yeniden “ÇED gerekli değildir” kararı alarak çalışmaya başlamıştı.

Ordu Çevre Derneği’nin açtığı ikinci davanın da sonuçlanmasıyla mahkeme ikinci kez ÇED iptal kararı vermişti.

‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Melet Irmağı’ndaki projesine durdurma kararı
‣ Ordu Büyükşehir Belediyesi projesine bir yürütmeyi durdurma kararı daha

You may also like

Comments

Comments are closed.