Erzincan İliç‘te Kanada-ABD menşeili çokuluslu şirket SSR Mining ve Türkiye‘den Çalık Holding ortaklığında kurulan Anagold şirketinin işlettiği Çöpler Altın Madeni‘nde dokuz işçinin tonlarca yığın liç dağı altında kalmasına ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu sonuçlandı.
Raporda asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü.
Asli kusur ise gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle çalışan ve yöneticilerde bulundu. Raporda faciaya yol açan denetimsizlik ve şirkete tanınan imtiyazlar konusunda herhangi sorumluluğa ise değinilmedi.
Sorumluluk çalışanlara yüklendi
Başsavcılığın raporunda operasyon direktör vekili riskli durumları analiz ettirmediği, çalışanları risklerden korumak için gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle asli kusurlu bulundu:
“… Ehil yetkili biri olarak şantiyede ortaya çıkması muhtemel tehlikeli durumların belirlenerek risklerden korumak için gerekli tedbirleri aldırmadığı, işyerinde çalışanları sağlıklarını olumsuz yönde etkilenmemesi hususunda gerekli denetim ve gözetim mekanizması kurdurmadığı, kurdurdu ise bunu uygulatmadığı, yetkili biri olarak sabah yığın içinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediği… ”
Yığın içinde uzun sürede oluştuğu belirtilen açıklık ve çatlakların kapanmaması nedeniyle proses oksit müdürü, oksit operasyon baş mühendisi, oksit operasyon mühendisi, borulama süpervizörü de asli kusurlu bulundu.

Alt işverende ‘tali kusur
Ayrıca alt işveren şirketlerden Çiftay A.Ş‘nin saha mühendisi ile saha formeni, Kar-Sa A.Ş.‘nin formen ve mühendisi, Asil Çöpler A.Ş.‘nin şirket müdürleri, saha süpervizörü, Asil Keklik A.Ş’nin şirket müdürleri ve saha süpervizörü sabah liçteki çatlakların tespit edilmesine rağmen tedbir almadıkları için tali kusurlu bulundu.
Raporu sosyal medya hesabından paylaşan CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, “Erzincan İliç’te Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde yaşanan felaketle ilgili olarak; Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporunun gerekçeli sonuç kısmını paylaşıyorum. Siyasi sorumlular yine yok!” dedi.
Erzincan İliç’te Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde yaşanan felaketle ilgili olarak;
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporunun gerekçeli sonuç kısmını paylaşıyorum.
Siyasi sorumlular yine yok! pic.twitter.com/n0qAixobOL
— Deniz Yavuzyılmaz (@yavuzyilmazd) February 16, 2024
Kapasite artışı Kurum’un bakanlığı döneminde onaylanmıştı
Tüm uyarı ve eleştirilere rağmen faaliyete geçen altın madeni, kısa bir süre sonra AKP’nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürüttüğü dönemde kapasite artımına gitmiş, maden sahasının yaklaşık üç katına çıkarılarak kapasite artışı yapılması planlandığı ortaya çıkmıştı.
Kapasite artışı ile ilgili düzenlenen ÇED Raporu da itirazlara ve açılan davalara rağmen hızla onaylanmıştı.
Ancak Kurum da konuyla ilgili sorumluluk üstlenmedi.
‣ İliç’te kapasite artışı: Kurum sahiplenmiyor, yönetmelik ne diyor?
‣ İliç’teki altın madeninde kayan siyanürlü yığının iki kattan fazla artması istenmişti
‣ Enerji Bakanı: İliç’te izinlerle ilgili sorun yok, şirketin zafiyeti
‣ Dronla görüntülendi: İliç’in ÇED süreci bugün yaşananların itirafı gibi