DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Omicron varyantı durdurulamıyor, AB’de üçüncü dozu olmayanlar aşısız sayılacak

0

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Omicron varyantının Delta’dan daha hızlı yayıldığını, aşılı ya da Covid-19’u daha önce geçirmiş kişileri hasta edebildiğini belirterek uyardı.

İlk kez 24 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edilen Omicron varyantının 50’den fazla mutasyona sahip olması ve bunlardan 32’sinin virüsün spike proteininde (virüsün hücrelere tutunmasını sağlayan yapı) meydana gelmesi, daha hızlı bulaşma ve aşının etkisini azaltma potansiyeline sahip olabileceği endişelerini yaratmıştı.

DSÖ baş uzmanı Soumya Swaminathan erken bulgulara bakarak daha hafif hastalığa neden olduğunu sonucunu çıkarmanın akıllıca olmayacağını vurguladı. Baş uzman artan vaka sayılarına işaret ederek, sağlık sistemlerinin zorlanacağını belirtti.

Varyantın bazı bağışıklık tepkilerinden başarılı bir şekilde kaçabildiğine dikkat çeken DSÖ yetkilisi üçüncü doz aşılamaların zayıf bağışıklık sistemi olan kişilere yönelik uygulanması gerektiğini ifade etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Omicron’un Delta varyantından çok daha hızlı yayıldığına dair tutarlı kanıtların olduğunu belirterek “Aşılı ve hastalığı geçirmiş kişileri hasta etme olasılığı da daha fazla” dedi.

Yılbaşı ve Noel kutlanmaları için toplanmalara da değinen direktör ‘daha fazla vaka, sağlık sitemine yük bindirmesi ve daha fazla ölüm’ anlamına gelebileceğinden insanlara etkinlik planlarını iptal etme çağrısı yaptı: “İptal edilmiş etkinlik iptal edilmiş hayattan iyidir.”

Bilim Kurulu üyesi Şimşek Yavuz: Dalga değil, tsunamiye yol açacak

KLİMİK Başkanı ve Bilim kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da tüm dünyada panik yaratan ve kapanmaları yeniden gündeme getiren Omicron varyantının bu kez yeni bir dalga değil, tsunamiye yol açacağı uyarısını yaptı.

Varyantı ABD’de yalnızca bir ay içerisinde baskın hale geldiğine dikkat çeken Şimşek Yavuz,  Omicron’un hafif hastalığa neden olduğuna dair kesin bir kanıya ulaşmak için henüz çok erken olduğunu vurguladı:

“Daha çok Delta gibi ilerliyor hastalığın seyri. Bu hızla çoğalan bir virüsün o kadar çok fazla sayıda insanı hastalandırabilir ki hem hastane kapasitelerini aşma, hem de ölümleri artırma riski çok yüksek. Bu nedenle öncekileri hep dalga olarak görüyorduk ama şu andaki gerçekten tsunami gidiyor. Çok hızlı yayılıyor ve çok sayıda insanı çok kolay bir şekilde enfekte edebiliyor. Hem vaka sayısını hem de ölüm sayılarının artırabileceğine yönelik veriler var. Bu çok kaygı yaratıyor bizde gerçekten.”

Bakan Koca: Avrupa’daki artış Türkiye’ye gelebilir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise salgında ‘kontrollü seyir’in devam ettiğini belirtti. Ancak Avrupa’nın salgının yeniden merkezi olduğuna dikkat çeken Bakan, “Avrupa’da artış olduğunda bu durum yaklaşık 3-4 hafta sonra ülkemizde de görülebiliyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı dün Türkiye’de son 24 saatte 19 bin 859 vaka, 187 can kaybı kaydedildiğini bildirmişti.

AB üçüncü dozu yaptırmayanların sertifikasını geçerli saymayacak

Avrupa Birliği’nde ise iki doz aşısını olduktan dokuz ay sonra hatırlatma dozunu  yaptırmamış olanların dijital aşı sertifikalarının geçersiz sayılmasına ilişkin düzenleme yapıldı.

AB Komisyonu‘ndan yapılan açıklamada yeni düzenlemenin üye ülkelerle istişare edildiği ve 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. AB Komisyonu sözcüsü, yeni düzenlemeyle AB içinde seyahatlerde ortak kurallar uygulanmasının güvenceye alınmasını hedeflediklerini kaydetti.

Komisyon sözcüsü, iki doz aşıdan en geç altı ay sonra üçüncü doz aşının tavsiye edildiğini, ancak üçüncü dozu yaptırmak için yeterli zaman kalması amacıyla geçerlilik süresini dokuz ay olarak belirlediklerini kaydetti.

AB Komisyonu verilerine göre AB dijital aşı sertifikaları AB içi ve dışında 60 ülke ve bölgede tanınıyor ve kullanılıyor. Şimdiye kadar toplam 800 milyonun üzerinde aşı sertifikası verildiği belirtiliyor.

Avrupa’da Noel tatili yaklaşırken Omicron varyantının hızla yayılması nedeniyle birçok ülke yeniden kısıtlamalara dönüyor. Hollanda, yeniden tam kapanmaya geçti, Birleşik Krallık ve Almanya kapanma seçeneklerini görüşüyor. İrlanda kısmi kapanma uygulamalarına başladı.

Yeni Zelanda, Omicron varyantına bağlı olarak uluslararası sınırını yeniden açma planını Şubat sonuna kadar erteledi. Güney Kore‘de de kısmi kapanma uygulamalarına geçildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.