YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Olympos’un koruma derecesinin düşürülmesine itiraz süresi sona erdi

0

Antalya‘nın Kumluca ilçesinde bulunan Olympos Antik Kentinin birinci derece arkeolojik SİT alanından üçüncü derece arkeolojik SİT alanına çevrilmesine yol açan askıdaki imar planı değişikliğine itiraz için verilen süre sona erdi.

Antalya’da aralarında Mimarlar Odası, Antalya Kent İzleme Platformu ve Beydağları Kardeşliği gibi pek çok oluşum ve yerel halk konuyla ilgili itirazlarını sundu.

‘Bölgeyi yapılaşmaya açacak’

Yazılan itiraz dilekçesinde bu düzenlemenin bölgenin turizm amaçlı yapılaşmaya açma amacı taşıdığı belirtildi. Dilekçede “Tarım alanları, korunması gereken tabiat ve kültür varlıkları ağır ve telafisi imkansız bir yapılaşma baskısı altında kalarak doğrudan zarar görecek niteliktedir” denildi.

Planlarda Olympos Antik Kenti’nin Arkeolojik Sit Alanı çevresi ile bütüncül bir şekilde değerlendirilmediğinin belirtildiği dilekçede “Doğal sit alanı, Milli Park alanı, tarımsal alanlar olarak korunan alanlar ile Antik Kent arasındaki ilişki kurulmamış aralarında tmapon bölgesi oluşturulmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘Üst ölçekli plana aykırı’

Yapılan itirazda ayrıca değiştirilen alt ölçekli plan değişikliğinin 1/100.000 üst ölçekli planlara aykırı olmasından dolayı hukuki olarak hatalı olduğu belirtildi.

Bütün bu sebepler yüzünden plan değişikliğinin bölgede kalıcı ve telafisi imkansız zararlar vereceğinin belirtildiği dilekçede, koruma alanındaki derece düşürülmesine ilişkin düzenlemenin iptali talep edildi.

Tepe: Olympos şu ana kadar çok zarar gördü

Beydağları Kardeşliği‘nden Gizem Tepe Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada bu zamana kadar Olympos’un artan kalabalık sebebiyle çok fazla zarar görmüş olduğunu söyledi.

Otellerin SİT alanlarının yakınlarında da açıldığını belirten Tepe “Olympos’u zaten baya yitirmiştik ama daha fazla mahvedilmesine karşı çıkmayacak da değiliz” değerledirmesinde bulundu.

‘Ormanlık alanlar yapılaşmaya açılacak’

Koruma değişikliğinin bölgenin yapılaşmaya açılmayan yeni yerlerini imara açacağını belirten Tepe “Haritalar yayınladı. Sadece mevcut yerleşim olan yerleri değil ormanlık alanda yeni bir bölgeyi de inşaata açıyorlar. Bu da oranın yaklaşık yüzde 30 daha da kalabalıklaşmasına sebep olacak” dedi.

Burada inşa edilmesi planlanan yapıların kalıcı yapılar olduğunu belirten Tepe, “Kalıcı yapılar bölgenin ekolojik yapısına uygun değil. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi’nden araştırmacılar Antik Kent’in yakınında bulunan iki arazide yeni kalıntılar çıktığını tespit etti. Bu bölgelerin de yapılaşmaya açılması planlanıyor” ifadelerini kullandı.

Gizem Tepe, itirazlar değerlendirilmeye alındıktan sonra plan değişikliği itiraz edilmediği takdirde Antalya’daki çevre dernekleri ve meslek odaları tarafından açılacak davaya müdahil olacaklarını söyledi.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.