DoğaKentManşetYerel

Kültürpark Platformu: ‘Koruma amaçlı plan’ korumuyor, Kültürpark’ı imara açıyor

0

Meslek odaları, çeşitli çevre örgütleri ve İzmirlilerin de yer aldığı Kültürpark Platformu’nun üyeleri bugün 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü önünde toplanarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edilen ‘koruma amaçlı koruma planına’ neden karşı çıktıklarını kamuoyuna bir kez daha açıkladılar.  

Platform yaptığı basın açıklamasının bir bölümünde planla ilgili şu noktaları bir kez daha kamuoyu ile paylaştı:

Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık. Bu planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirlileri hiçbir şey bilmeyen rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark’ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar?

Herkesin bildiği, 20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydıyla demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor.  Plan olmayan bu planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu’nun toplam zemini 9.175 m2 iken, yerine 12 bin m2 temel alanı olan ve kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile toplam 18 bin m2’lik inşaat öngörülmektedir. Bunu önerebilmek ve yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de; 420 dönümlük parkta; olmayan bir yaklaşım ile “tescilli ve korunan yapıları” hariçte tutacak % 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz deniyor.”

Planın inşaat yoğunluğunu artırıcı boyutu ile ilgili bu noktaların altını bir kez daha çizen Kültürpark Platformu basın açıklamasında başta Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Mimarlar Odası olmak üzere meslek örgütlerinin de plana karşı çıktığını vurgulayarak mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.

Aktivistler, daha sonra platform üyeleri planın karşı maddeleri ile ilgili 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne hazırladıkları itiraz dilekçelerini verdi. Kültürparkla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce kabul koruma amaçlı imar planının henüz 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne gelmediği öğrenildi.

 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.