Kanal İstanbulManşet

Kanal İstanbul’un imar planlarına itiraz dilekçeleri verildi: Vatandaşla inatlaşmayın

0

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak yeniden askıya çıkarılan 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarına itiraz etmek için bir araya geldi.

İmar planları daha önce de askıya çıkmış, vatandaşlar itirazlarını sunmuştu. Ancak vatandaşların itirazlarının dikkate alınmadan planlarda güncelleme yapılmış ve 24 Nisan tarihine kadar yeniden askıya çıkarılmıştı.

‘Biz krizlerle boğuşurken Bakanlık rant derdinde’

İtiraz dilekçelerini toplu olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne teslim eden doğaseverler, öncesinde de bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada “Bizler bir yandan ekonomik kriz, bir yandan iklim krizi bir yandan da salgın koşullarında yaşamaya çalışırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İktidarın yeni yaptığı pazarlıkları planlara işleyip, tüm hızıyla Yenişehir dediği Rant Projesi için çalışıyor” denildi.

‘Vatandaşla inatlaşıyorlar’

Bakanlığın on binlerce kişinin itirazını ve açılan davaları görmezden geldiği belirtilen açıklamada “Halen, açılmış davalara bilirkişi ataması yapılamadı. Bilirkişilerin güzargah tartışmaları sebebiyle tehdit edildiğini açıkladığı son günlerde keşif beklerken, yeni bir değişiklikle karşı karşıyayız. Kanal güzergahındaki pazarlıkları bitmemiş ki, basında her gün Rant Kanalı Projesine dair açıklamalar yapılıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Asli görevi halka hizmet etmek olanlar bugün Kanal da Kanal diye vatandaşla, doğayla inatlaşıyor! Vatandaşa ‘hodri meydan’ diyor” tepkisi gösterildi.

‘Bu bir rant projesi’

Yapılan açıklamada Kanal İstanbul projesine neden itiraz ettikleri ise şu gerekçelerle anlatıldı:

  • Kanal İstanbul, bir ulaşım projesi değildir. Bölgede yaşayan halkın yaşam koşullarını iyileştirmek yerine köyleri, sermayeye açacak şekilde imar izinleri verdiğinizi biliyoruz ki bu bir yapılaşma, rant projesidir.
  • Bu proje “kentsel dönüşüm” adı altında milyonları evlerinden, yerlerinden edecek, işyerlerini dahil yok edecek; lüks siteler, AVM’lerle dolu “Yenişehir”e dönüştürecektir.
  • Dünyanın pek az kentinde olan ama İstanbul’da bir arada olan doğal varlıklar, dünyanın yedi lagününden biri, göller, endemik çeşitliliği ile ünlü̈ Kuzey ormanları, tarım alanları, yaban hayatı, göç sırasında konaklayan kuşlar, denizler, hepsi bu projeyle yok edilmeye çalışılmaktadır.

‘Planda halka yer yok’

Bakanlığın imar planlarını yeniden onaylayarak askıya çıkarmasına tepki gösterilen açıklamada “1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine, 1/5000 ve 1/1000 imar planlarına yönelik itirazlarımıza yanıt dahi vermeden, dava sürecinde üç etap halinde nazım ve uygulama imar planlarını ve çevre düzeni planı değişikliğini yeniden onaylıyor” denildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Bakanlık; Yenişehir adını verdiği bu talan projesi ile Sazlıdere Su Havzasından Karadeniz’e uzanan köylerin, tarım alanlarının, meraların, ormanların üzerine lojistik tesisler, turizm alanları, ticaret alanları, fuar alanları, konut alanları ve Karadeniz kıyısına milyonlarca m2 dolgu alanı planlıyor.

Bu planlarda Sazlıdere Barajı yok, köyler yok, tarım alanları, meralar, ormanlar yok. “Yenişehir” dedikleri yerde köylülere, yoksullara, işçilere, emekçilere yani halka yer yok!

‘Depreme ve salgına bütçe ayırın’

Basın açıklamasında “İstanbul’da büyük bir ekolojik yıkıma neden olacak bu plan ile İstanbul’un tarım alanlarının, su havzalarının, ormanlarının, köylerinin yerini ‘nitelikli insanlar’ için turizm projeleri, oteller, AVMler, konut siteleri, rezidanslar alsın istiyorlar” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca Kanal İstanbul projesi yerine depreme ve salgınla mücadeleye bütçe ayrılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada “Var gücümüzle bu kıyımın karşısında durmaya, Kuzey Köyleriyle, dostlarımızla, canlarımızla, İstanbullularla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Talana, kıyıma, katliama geçit vermeyeceğiz.Bütün yurttaşlarımızı yaşamı, doğayı, çocuklarımızı savunmaya davet ediyoruz. Katılın durduralım İstanbul’u birlikte kurtaralım” ifadeleriyle son buldu.

You may also like

Comments

Comments are closed.