Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

“Ölüm gemisi” NADA Türkiye’de!

0

Brezilya’dan ithal edilen ve ülkemizde “ucuz et” olarak satılacağı belirtilen canlı sığırlar yaklaşık 17 gün süren yolculuğun ardından dün Türkiye’ye ulaştı.

Hayvan hakları savunucuları tarafından ortaya çıkarılan fotoğraf ve videolar aracılığıyla canlı sığırların yol boyunca sağlıksız, pis bir ortamda, işkence altında ve son derece sağlıksız koşullarda taşındığı bilgisi paylaşılmıştı.

Gazeteci-yazar Zülal Kalkandelen kaleme aldığı Ölüm Gemileri başlıklı yazısıyla da konuyu Türkiye kamuoyunda ilk kez gündeme getiren hayvan hakları aktivisti olmuştu.

“2018 yılının sonuna kadar 975 bin canlı hayvan dehşet verici koşullarda farklı ülkelerden Türkiye’ye taşınacak”

Sığırların Mersin limanına ulaşmasıyla birlikte bugün Mersin Gazeteciler Cemiyeti‘nde basın toplantısı düzenleyen Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi, canlı hayvan ticaretinin yasaklanmasını talep etti.

Toplantıya Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar ile Serdal Kuyucuoğlu da katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı bu kanlı ticareti derhal durdurmaya çağırıyoruz”

Basın açıklamasını okuyan gazeteci ve hayvan hakları aktivisti Zülâl Kalkandelen, “Biz hayvan özgürlüğünü savunan aktivistler olarak, canlı hayvan ticaretinin tamamı ile yasaklanmasını talep ediyoruz. 2018 yılı sonuna kadar, 975 bin canlı hayvanın dehşet verici koşullarda farklı ülkelerden Türkiye’ye taşınacağı bilgisi medyaya yansımıştır. Biz, başta Brezilya olmak üzere canlı hayvan ticareti yapan tüm ülkeleri kınıyor ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı bu kanlı ticareti derhal durdurmaya çağırıyoruz. Türkiye kamuoyunu da hayvanlara karşı bu suçlara ortak olmamaya, duyarlı canlıların yaşam hakkına saygı duymaya davet ediyoruz” dedi.

“Gemiden inceleme yapmamız mümkün kılınmadı”

Brezilya’dan dün Mersin Limanı’na ulaşan gemiyi ‘ölüm gemisi’ olarak tanımlayan Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Veteriner teknikeri Burak Özgüner de “Gemide temel hayvan sağlığı prensiplerine dahi dikkat edilmemiştir. Hayvanlar yoğun stres ve ağrı altında taşınmıştır. Brezilya’daki yerel mahkeme bağımsız bir teknik heyetin gemiye girişini sağlamış ancak Türkiye’deki tüm girişimlerimize rağmen gemiden inceleme yapmamız mümkün kılınmamıştır. Ortada ciddi bir hayvan ve halk sağlığı sorunu vardır. Bu gemiler, zulüm, hastalık ve ölümden başka bir şey getirmeyecektir” açıklamasında bulundu.

Hayvan hakları aktivistlerini destekleyen Mersin milletvekilleri Fikri Sağlar ve Serdal Kuyucuoğlu da canlı hayvan ithalatının bir zulüm olduğunu ve buna acilen son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Brezilya’dan Mersin’e 25 bin canlı hayvan getiren NADA gemisinde hayvanlara yapılan zulüm ve insan sağlığını tehdit eden felaket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Marinetraffic adlı internet sitesine göre; Nada isimli geminin Türkiye yolculuğunun rotası

Skandalı ortaya çıkaran yazar ve hayvan hakları aktivisti Zülal Kalkandelen @veganzulal ‏adlı Twitter hesabından bilgi vermeye devam ediyor.

Canlı hayvan ticaretine karşı 25 Şubat’ta eylem çağrısı

Brezilya’dan aldığı hayvanları sağlıksız koşullarda Türkiye’ye getiren Göktaşlar Et’in Esenyurt’taki merkezinin önünde 25 Şubat Pazar 15:00’da canlı hayvan ticareti protesto edilecek.

Brezilyalı hayvan hakları aktivistlerinden Türkiye’ye dayanışma çağrısı

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.