Fethiye’de yer alan Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına altı adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için iş insanı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat verildi. ÇED yapım süreci ise 30 Mart 2020 tarihinde başlatıldı.
Her biri en az 10 bin mertrekarelik alanı kaplayan sondaj kuyularının şu alanlarda çıkarılması öngörülüyor: İki tanesi Ölüdeniz Plajı Lagünü‘nde Arkeolojik Sit ve 1’inci Derece Doğal Sit içerisinde, bir tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde 1’inci Derece Doğal Sit Alanı içerisine, bir tanesi Delikliburun/Gemiler Sahili, Arkeolojik Sit ve Doğal Sit Alanı içerisinde ve son iki tanesi ise Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde 1’inci Derece Doğal Sit Alanı içerisinde.
Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği yazılı bir açıklama yaparak projenin kimyasal salımı, mikro depremler gibi bölgedeki yaşamı ve tarımı kötü etkileyecek etkilerinin bulunduğunu belirtti. Olası etkileri şu şekilde sıralandı:
Açıklamada ayrıca, “sondaj aşamasında Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde şantiye yerleşkesi kurulması, sondaj makinesinin öngörülen noktalara taşınması için ağaç kıyımı yapılarak arazi ve yolların açılması kaçınılmaz olacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Açılan kuyuların bulunduğu bölgede turistik tesislerin yapılmasına da ilgili mevzuatlarca imkan sağlandığının hatırlatıldığı yazıda “Sondaj yerlerinin konumuna bakıldığında, inşaat alanlarının yenilenebilir enerji aramaktan çok daha farklı beklentilerin karşılanmasına yönelik olduğunu akla getirmektedir” denildi.
“Bu coğrafyada yaşayan bizler; bu cennetin yok edilmeden, gelecek nesillere olduğu gibi aktarılmasını istiyoruz” ifadelerini kullanan dernek son olarak şu çağrıda bulundu:
Bu yüzden her noktası birbirinden değerli, senede 1,5 milyon turistin geldiği, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bu cennetin göz göre göre yok edilmesini seyretmeyeceğiz. ÇED aşamasında görüş bildirecek bütün kurum ve kuruluşları ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı bu yanlışa dur demeye, bizimle aynı fikirde olan herkesi de bizlere destek olmaya çağırıyoruz.
Konuyu TBMM Gündemine taşıyan CHP Milletvekili Süleyman Girgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘a konuyla ilgili soru önergesi sunmuştu. Ölüdeniz ve Kayaköy’ün Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde olduklarını hatırlatan Girgin şu soruları sormuştu:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…