İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Olay Tv yeni frekans bulamadı, 180 haberci işsiz kaldı

0

Kurucusu Cavit Çağlar’ın muhalif yayın politikası nedeniyle ‘rahatsızlık duyduğunu’ açıklayarak yayın hayatına başladıktan 26 gün sonra ekran karartan Olay TV, faaliyetlerini tamamen durdurdu.

Kanalın diğer ortağı Hüseyin Köksal’ın, Olay TV’nin yayın hayatına devam edebilmek üzere frekans aradığını söyleyen kanalın Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, dün kanal merkezinde çalışanlarla yaptığı toplantıda,  yeni kanal kurma çalışmalarının sonuçsuz kaldığını söyledi. 

Gazeteci Barış Yarkadaş toplantının içeriğine ilişkin olarak şunları yazdı: 

“Olay TV Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, yeni kanalın kurulması için umut içinde bekleyen arkadaşlarına ‘Hüseyin Köksal Bey’in çabaları sonuç vermedi. Frekans almamız engellendiği için kanal kuramıyoruz’ dedi. Konuştuğum arkadaşlar, Süleyman Sarılar’ın ağladığını ve ‘Size hayatının en zor konuşmasını yapıyorum’ dediğini aktardı. Hükümet, Olay TV ekibinin yeni bir kanal almasının önüne türlü engeller çıkardığı için 180 basın emekçisi işini, halkımız da haber alma hakkını kullanacağı bir yayın organını kaybetti. Çok yazık oldu. Çok üzücü..” 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) konuyla ilgili bir açıklama yaparak Hüseyin Köksalın girişimlerinin iktidar tarafından engellendiği ifade edildi.

TGS’nin konuya ilişkin açıklamadan bazı bölümler şöyle:

“Farklı seslere tahammül gösteremeyen iktidar bu süreçte hem yeni bir kanalın doğuşunu engelledi hem de 180 gazeteciyi işsiz bıraktı. Olay TV ekibine yayın hakkı tanınmaması, siyasi iktidarın tek sesli medya anlayışının göstergesidir. Türkiye’de tarafsız ve herkese eşit mesafede yayın yapacağını açıklayan bir kanala yaşam hakkı tanınmaması sansürdür. Demokratik bir hukuk düzeninde bu kabul edilemez. İktidar basın özgürlüğüne saygı duymak zorundadır.

Öte yandan çoğu özgürce haber yapabilmek niyetiyle çalıştıkları medya kuruluşlarından ayrılıp buraya gelen gazeteciler pandemi koşullarında işsiz bırakıldı.

Elbette bu yaşananların sorumlusu iş insanı Hüseyin Köksal değil. Ancak Sayın Köksal’ın meslektaşlarımıza ödeyeceği 2-3 aylık tazminat ile iş bulmanın çok zor olduğu bu salgın sürecinde mağduriyetleri ortadan kaldıracağını düşünüyor ve kendisinden yapıcı bir adım bekliyoruz.

Basın özgürlüğüne, çok sesliliğe tahammülü olmayan iktidar gazetecilerin ekmeğini de gasp etmiştir.

Gazeteciler Sendikası olarak 180 meslektaşımızla dayanışma içinde olduğumuzun ve ekmeğimize göz koyanlardan mutlaka hesap soracağımızın bilinmesini isteriz. ”

Ne olmuştu? 

Bursa’da yerel bir kanal olmasına rağmen Türkiye çapında ismini duyuran Olay TV, 1 Kasım 2019’da kapandıktan kısa bir süre sonra 30 Kasım 2020’de ulusal bir kanal olarak İstanbul’da yeniden kurulmuştu.

26 gün yayın yapan Olay TV Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, 25 Aralık’ta kanalın kapandığını canlı yayında açıklamıştı. Kanalın HDP Meclis Grup toplantısını yayınlanması iktidar tarafından eleştirilmişti. Cavit Çağlar’ın bunun üzerine “Bu yayın politikası beni aştı, ismimi de frekansımı da çekiyorum” dediği iddia edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.