Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Bakan Koca: Vakalar günlük 40 kat arttı ama kapanma olmayacak

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün kabine toplantısının ardından artan COVID-19 vaka sayılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Koca, Türkiye’deki günlük vaka sayısının artışının günlük 40 katına kadar çıktığını, hastane yükünün ise 3 kat kadar arttığını söyledi ve ‘Panik havası yok” diyerek şöyle devam etti:

“Ciddi bir hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Yoğun bakımlarda da bu artışların belirgin ve ciddi olmadığını görüyoruz. Artışın aynı oranda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Avrupa’da günlük vaka sayısı yüz bini aşan ülkeler olduğunu ifade eden Bakan Koca, Türkiye’nin bu dalgayı 4-5 hafta önceden yaşamaya başladığını açıkladı:

“O ülkelerde yeni tedbirler için hazırlık yapılıyor. Türkiye’de de vaka sayısında artış söz konusu ancak yeniden kapanma olmayacak. Yeni yoğun bakımların açılmayacak. Nerede maske takılması gerektiğini, nerede kendimizi korumamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak. Aşımız var, ilacımız var, tedbirlere devam.”

Bir influenza gibi düşünün

Riskli veya solunum yolu enfeksiyonu belirtisi gösterenlerin maske tedbirlerine uyması gerektiğini hatırlatan Koca, “Covid’le yaşamayı artık öğrendik” ifadelerini kullandı:

“Kişisel tedbirlere uyarak Covid’le yaşamayı artık öğrendik. Covid bitti mi? Bitecek mi? Bitmeyecek. Bir influenza gibi düşünün. Zaten son dönemde de belirtileri grip benzeri seyrediyor. Daha çok boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateşle seyrediyor ve beraberinde de kas ağrılarını görüyoruz. Ağır influenza tablosu gibi gelişiyor. Ama ek hastalığı olanlarda bu belirtiler daha belirgin, hastaneye yatışa kadar giden sonuçlara sebep olabiliyor. Onun için biraz daha dikkatli olmamız lazım.”

‣ Şebnem Korur Fincancı: Maske zorunluluğunun kaldırılması yaşam hakkını ihlal eden bilim dışı bir karar

You may also like

Comments

Comments are closed.