DoğaManşetTürkiye

Salda kendini onarmaya çalışıyor: Çamur çukurları kapanmaya başladı

0

Beyaz kumu ve turkuaz mavisi suyuyla Türkiye’nin en önemli cazibe merkezleri arasında yer alan gölü ziyaret edenlerin sağlık ve güzellik sağladığı gerekçesiyle çamur banyosu yapmak üzere açtığı çukurlar, Beyaz Adalar Bölgesi’ni delik deşik etmişti.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca, 15 Ekim 2020’de Beyaz Adalar kısmına ziyaretçi yasağı getirildi. Burdur Valiliği de Beyaz Adalar kısmında çamur banyosu yapılmasını, kil ve çamur alınmasını yasakladı.

Beyaz Adalar kısmının ziyarete kapatılmasının üzerinden geçen yaklaşık 6 aylık sürede, göl sahilindeki çamur çukurları doğanın kendi kendini yenilemesi sonucu kapanmaya başladı. Sahildeki çamur çukurlarının gözle görülür şekilde kapandığı gözlendi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi‘nce (NASA) Mars‘taki Jezero Krateri‘yle benzer özellikler gösterdiğinin açıklanması sonrası, göl ve çevresinde izdihama varan görüntüler oluşmuştu. 

‘Ziyaretçi azalınca, su kalitesi yükseldi’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, Beyaz Adalar bölgesinde daha önce ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için konulan barakaların kaldırıldığını, göl kenarına kadar gidebilen araçları engellemek için ahşap bariyerler konulduğunu anlattı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.