DünyaHayvan HaklarıManşet

‘Dişi ahtapotlar, kendilerini taciz eden erkeklere bir şeyler fırlatıyor’

0

Avustralya kıyılarındaki ahtapotların kum, deniz kabuğu ve silt (çökelme sonucu oluşan çamur ve kum tabakası) “fırlatma” görüntülerinin bir analizi, onların kasıtlı olarak diğer ahtapotları hedef aldığını ve sıklıkla vurduklarını gösterdi. Çoğu durumda, türdeşlerine “mermi yağdıranlar”, kendilerini taciz eden erkeklere saldıran dişiler…. 

NewScientist‘den Michael Le Page‘in aktardığına göre, 2015 yılında  Sidney Üniversitesi’nden Peter Godfrey-Smith ve meslektaşları , Jervis Körfezi’ndeki “Octopolis” adlı bir alanda, etkileşime giren birkaç yaygın Sidney ahtapotunu ( Ahtapot tetricus ) kayda aldı. Bölge, ahtapotların kumlu deniz tabanında sığınaklar yapabildikleri için küçük bir alanda alışılmadık sayıda bulunduğu dünyadaki birkaç yerden biri.

Yapılan çalışmada kameralar, Godfrey-Smith’in “Bunu en iyi nasıl tarif edebileceğimi bilmek zor” dediği kavgaları, çiftleşmeleri ve ekibin “fırlatma” dediği sıra dışı bir davranışı kaydetti.

Kasten vuruyorlar

Alınan kayıtlarda ahtapotların, gövdelerinin altında silt, yosun veya kabuk gibi nesneleri dokunaçlarında tuttuğunu, daha sonra sifonlarını açarak topladıkları malzemeyi birkaç vücut uzaklığa kadar fırlattığı tespit edildi.

Bu davranışın yemek kalıntılarını kendilerinden uzaklaştırmak veya mağaraları kazmak için kullanıldığı daha önceden biliniyordu, ancak videolar ahtapotlarca fırlatılan nesnelerin diğer bireylere çarptığı birçok örneği de kaydetti.

Godfrey-Smith, 2015 yılında yaptığı bir konuşmada, bu davranışın diğer ahtapotları kasten mi yoksa kazayla mı hedef aldıklarından emin değildi. ancak ekip son araştırmada elde ettiği daha fazla ve ayrıntılı görüntüler sayesinde, diğerlerini hedef alan atışlar ile çukuru temizlemek için kullanılan atışlar arasındaki farklılıkları ortaya çıkardı. Sonuç, ahtapotların gerçekten de kasıtlı olarak türdeşlerini hedef aldığını gösterdi.

Video kayıtlarından birinde, bir dişi ahtapot, yakındaki bir mağaradan kendisiyle çiftleşmeye çalışan bir erkeğe 10 kez silt atıyor ve ona beş kez vuruyor. Godfrey-Smith, “Bu sekans beni [kasıtlı olduğuna] ikna edenlerden biriydi” dedi.

Kayıt altına alınan olayların dördünde, erkek ahtapot pek başarılı olamasa da “saldırıyı savuşturmaya” çalıştı. İki durumda, dişinin hareketlerinden kaynaklanan atışları tahmin etti ve silt ona doğru itilmeden önce kaçmayı başardı.

‘Türdeşlerine bir şey fırlatma nadir görülür’

Çalışmada, dişi ahtapotların diğerlerini hedef alırken, topladığı malzemelerin de daha fazla “silt” içerdiğini ve atışların daha güçlü olduğu tespit edildi. Yuva inşası sırasında dişilerin yaptığı “atışlar” neredeyse her zaman ön iki dokunaç arasını hedef alırken, atışı yapan ahtapotların da topladıkları malzemeyi, bazen sol veya sağdaki birinci ve ikinci dokunaçların arasından fırlattığı görüldü.  Godfrey-Smith, “Bu, bir tür hedeflemeyi akla getiriyor” değerlendirmesini yaptı.

Bir keresinde ise bir ahtapotun bir başkasına dokunaçlarını frizbi gibi kullanarak bir kabuk attığını ve vurduğu görüldü.

Bir dizi vahşi hayvan diğer hayvanlara bir şeyler fırlatır veya iterken , şempanzeler de dahil olmak üzere yalnızca bir avuç hayvanın kendi türlerinin üyelerini hedef aldığı bilinıyor.  Godfrey-Smith, “Aynı popülasyonun diğer üyelerine nesneler fırlatması, oldukça nadir görülen bir davranıştır” diyor.

Nesne fırlatma, bir saldırı biçimi olarak kullanılıyor gibi görünse de ekip, hedef alınan herhangi bir ahtapotun karşı saldırıya geçerek veya malzemeleri geri fırlatarak tepki verdiğini tespit etmedi. Dahası, yoğun sosyal etkileşimlerden sonra meydana gelen bazı atışların başka bir ahtapota değil boş alana yönlendirildiği görüldü, ki ekibin yorumuna göre bu, hayvanların hayal kırıklıklarını dışa vuruyor olabileceğini gösteriyor. Bir başka kayıtta da, bir erkek ahtapot, bir dişiye yaklaşımı reddedildikten sonra, rastgele bir yönde silt fırlattı ve renk değiştirdi.

Ekip, kutup ayılarının avlanma sırasında bazen kaya veya buz parçalarını silah olarak kullandığını, örneğin morsların üzerine uçurumlardan kaya fırlattıklarını öne süren bir makalenin yayınlanmasından sonra bulguları bir ön baskı olarak yayınlamaya karar verdi .

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.