ManşetSivil Toplum

ODTÜ Türk Halk Bilimleri Topluluğu’ndan “Dilek Ağacı”

0

ODTÜ Türk Halk Bilimleri Topluluğu (THBT) mezunları 9 Mayıs 2015 günü İş Sanat’ta gerçekleştirecekleri gösteride ‘insan – doğa’ ilişkisine odaklanıyorlar.

‘İnsan-doğa yabancılaşması’ çelişkisi ve ‘doğa için mücadele etme’ ironisinden hareketle kurgulanan gösteri, tarih öncesinden başlayarak insanın mutluluğunu, aşkını, üzüntüsünü, derdini doğa üzerinden nasıl ifade ettiğini, bu ilişkinin kendiliğindenliğini hatırlatmayı amaçlıyor.

1961’de ODTÜ’nün ilk öğrenci topluluklarından biri olarak kurulan ve üyeleri ODTÜ’den mezun olduktan sonra da THBT fosili olarak birlikte oynamaya ve söylemeye devam eden THBTliler, her yıl güncel bir temayı sahneye koyuyorlar.

9 Mayıs’ta gerçekleşecek olan 2015 yılı gösterisi ‘doğa’yı konu alan Dilek Ağacı.

Neden Doğa? Neden Dilek Ağacı?

Temel ihtiyaçlar açısından doğadaki herhangi canlıdan farkı olmayan, doğayla beslenen insanoğlu önce uygarlık adına doğayı tüketti; şimdilerde yine uygarlık adına doğayı kurtarmak için mücadele ediyor.
Oysa Anadolu kültürü bu yakın ilişkiyi ortaya koyan türkü, halk oyunu, mani ve köy seyirlik oyunlarıyla dolu. Baharın gelişiyle yaşadığı mutluluğu türküsüyle, tarlada rüzgarla dalgalanan buğdayları halk oyunlarıyla, eğlencesini ördeklerin hareketleriyle anlatan Anadolu insanı doğadan uzaklaştı, kuş sesini, söğüt altını, pınar başını, sarı yıldızı unuttu; üstelik yerine koyduklarını sürekli kılmak için doğayı tüketmeye devam ediyor.

Şaman ritüellerindeki ağaç-insan ilişkisinden başlayarak doğa sevgisinin Anadolu insanının ortak duygusu ve ifade aracı olduğunu türküler, danslar ve seyirlik köylü oyunlarıyla hatırlatan gösteri; kaybolan değerlerin altını çiziyor ve bu değerleri yeniden bulmayı diliyor. Bu dilekler, oyuncu ve seyircilerin, Anadolu kültürünün en önemli unsurlarından olan “Dilek Ağacı”nda ete kemiğe bürünüyor; doğa için mücadeleyi anlamlandırıyor.dilek ağacı2, jpg

9 Mayıs’ta İş Sanat Kültür Merkezi, İş Kuleleri’nde sahnelenecek olan “Dilek Ağacı”gösterisine, çevre için mücadele eden ODTÜLÜLER ve mücadele alanlarını anlatan bir sergi eşlik edecek.

Gelirinin ODTÜ THBT’li öğrencilerin eğitimlerinde kullanılacağı gösterinin biletleri Biletix’ten temin edilebilir.

Tarih: 9 Mayıs 2015 Cumartesi
Saat: 20:00
Adres: İş Sanat Kültür Merkez”, İş Kuleleri, 34330, Levent/İstanbul
Biletler: http://www.biletix.com/etkinlik/SODTU/TURKIYE/tr

Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.