ManşetTarım-Gıda

Ocak’ta Avrupa’ya ihraç edilen 52 gıda ürününden 37’si geri döndü

0
İhraç gıda ürünü
Fotoğraf: Clem Onojeghuo / Unsplash

Avrupa Birliği (AB), gıda ve yem güvenliğini sağlamak amacıyla 1979 yılında hayata geçirdiği ve tüketicilere 2014 yılında açtığı “Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi” (RASFF) verilerine göre, Ocak ayında Türkiye’den ihraç edilen 52 gıda ürününün 37’si, Avrupa’ya alınmadı.

9. Köy’den Burak Altınok’un aktardığına göre kuruyemişten baharata, sebzeden şekerlemeye kadar 8 farklı kategoride bildirim alan ürünlerin 37’si sınırda reddedilirken, 15’i ülkelere giriş sağlayabildi.

gıda ürünü

Sınırda reddedilen ürünlerin akıbeti ise bilinmiyor. Geri çevrilen ürünlerin ne olduğu konusunda da bilgi verilmedi. Özellikle kuru incir ve Antep fıstığı gibi ürünler, yapılan bildirimlerde en çok karşılaşılan gıdalar arasında yer aldı. Ayrıca gıdayla doğrudan temas eden malzemelerde de yasaklı madde bildirimleri dikkat çekti.

Bulgaristan ve İtalya 12, Fransa 11, Almanya üç, Slovenya, Yunanistan ve İspanya iki, Danimarka, Hırvatistan, Hollanda, Belçika, Kıbrıs, Polonya ve Romanya ise birer bildirimde bulundu.

Tarımda kadın istihdamı son 10 yılda 614 bin kişi azaldı
[Her şey mevsiminde güzel] Mart ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?
AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor

Testler sonucu, ürünlerde aflatoksin B1, klorpirifos-metil gibi pestisit kalıntıları ve sildenafil gibi bileşimlerin yanı sıra birçok zararlı madde bulunduğu görüldü.

gıda ürünü ihraç

Beslenme uzmanı Ersin Özdemir, tespit edilen maddelerin insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirterek, bu durumun hem bireysel sağlık için tehlike arz ettiğini hem de Türkiye’nin uluslararası imajını olumsuz etkilediğini vurguladı. Özdemir, zararlı maddeler ve etkileri üzerine değerlendirmelerde bulunarak, bu tür maddelerin kullanımının sıkı denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Listede çok fazla madde var. Bu kadar bildirim almak ve izin verilen limitlerin üzerinde ilaç kullanmak önce kendi sağlığımıza zarar veriyor sonra da ülkemizi uluslararası arenada zor durumda bırakıyor. Bir domates bile yetiştirirken 5-6 tarım ilacı kullanıyoruz. Bunlar tarım zehirleri. Böceği, otu öldüren, insanı da öldürüyor. Denetimler artmalı.”

Türkiye’nin AB ülkelerine gıda ihracatı karnesi: 194 ürünün 121’i sınırda reddedildi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.