KadınManşetTarım-Gıda

Tarımda kadın istihdamı son 10 yılda 614 bin kişi azaldı

0

Türkiye‘de tarım sektöründe istihdam edilen kadın sayısı her geçen yıl geriliyor.

CHP Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer,  son tarımda çalışan kadın çalışan sayısının son 10 yılda 614 bin kişi azaldığını duyurdu.

Gürer’in verdiği bilgilere göre, 2014’te tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu sayı 2023 sonunda 1 milyon 919 bine düştü. 2005’te tarım sektöründe istihdam edilen kadınların toplam istihdam içindeki oranının yüzde 48,8 iken, bu oranın günümüzde yüzde 18,3’e gerilemiş durumda.

CHP’li vekil, kadınların tarımsal üretime katılımının, kırsal alanların kalkınmasını desteklediği gibi kırsal bölgelerden kente göçü de engellediğine vurgu yaptı:

“Ancak, kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan kadınlar, düşük gelir seviyeleri, sosyal güvenlik eksikliği ve iş güvencesi gibi zorluklarla karşı karşıyalar. Bu durum, kadınların sosyal güvenliğe erişimde zorluk çekmelerine ve diğer sosyo-ekonomik engellerle mücadele etmelerine neden oluyor. Kırsalda kapanan her okul yeni göçlere vesile oldu. Kırsalı yeniden ayağa kaldırmak kadını önceleyerek olasıdır.”

Kadınların tarım sektöründe daha fazla istihdam edilmesi gerektiğini belirten Gürer, organik tarım hayvancılık alanında daha kapsamlı destekleyici politikalar ve programlar geliştirilerek, kadınların tarımsal üretime katılımını artırmalı” diye konuştu.

‘Kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı’

Gürer, kadın istihdamının tarım sektöründe artırılmasının sadece ekonomik kalkınma için değil, aynı zamanda gıda güvenliği ve kırsal kalkınma için de hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Kırsal kesimde yaşayan ve tarımsal üretimle uğraşan kadınların sosyal güvenlik primlerinin ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanmasını talep etti.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.