DünyaManşet

‘İsrail halkının yüzde 80’i Netanyahu’yu sorumlu tutuyor’

0

İsrail’de yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 80’inin, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları‘nın 7 Ekim’de düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ saldırısından Başbakan Binyamin Netanyahu‘yu sorumlu tuttuğunu ortaya koydu.

Maariv Gazetesi, 510 İsrailliden oluşan rastgele bir örneklemi içeren Lazar Araştırma Enstitüsü‘nün 510 İsrailliden oluşan rastgele bir örneklemi içiren anketinin sonuçlarını yayımladı. İsraillilerin yüzde 80’inin saldırıdan Netanyahu’yu sorumlu tuttuğu belirtilen haberde, “İsraillilerin sadece yüzde 8’i Netanyahu’yu sorumlu tutmadı. Yüzde 12’si ise bir fikirleri olmadığını belirtti” denildi.

Kara operasyonuna destek var

İsraillilerin yüzde 65’inin ise abluka altındaki ‘Gazze Şeridi’ne geniş çaplı kara operasyonuna’ destek verdi, yüzde 21’i karşı çıktı. İsraillilerin yüzde 51’inin Lübnan’daki Hizbullah‘a karşılık verilmesini desteklediğine, yüzde 30’unun ise Lübnan’a karşı geniş çaplı uygulamadan yana olduğuna da yer verildi. Ankete göre, ülkede bir seçim olması halinde hükümeti oluşturan siyasi partiler, Knesset’teki 120 sandalyeden sadece 43’ünü alabilecek.

Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılmak isteyenlere gaz bombası

Savaşın 14’üncü gününde, İsrail yönetimi geçen cuma günü olduğu gibi bugün de cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif‘e girilmesine izin verilmezken, İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs‘ün Eski Şehir bölgesi çevresine ve giriş kapılarına barikatlar kurdu.

Öğlen saatlerinde Eski Şehir çevresinde toplanan Filistinlilere karşı ise tazyikli su, ses ve gaz bombasıyla müdahale edildi. Geçen hafta da normalde 70 ila 100 bin kişinin cuma namazı kıldığı Mescid-i Aksa’ya yalnızca 5 bin kişinin girmesine izin verilmiş; toplanan Filistinlilere yine gaz bombasıyla müdahale edilmişti.

Gazze’de ölü sayısı 4 bini geçti

İsrail’in bombalamaları nedeniyle 7 Ekim’den bu yana ölü sayısı ise en az  ölü sayısı Gazze’de 4 bin 137’ye Batı Şeria‘da ise 81’e yükseldi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, düzenlediği basın toplantısında, hayatını kaybedenlerin 1524’ünün çocuk, 1000’inin kadın olduğunu aktardı.

Bakanlık bu öğleden sonra yaptığı güncellemede Gazze’de en en az 13.400 kişinin, Batı Şeria’da ise 1.400 kişinin yaralandığını açıkladı. 

İsrail hükümeti Al Jazeere’yi kapatmaya hazırlanıyor

Öte yandan Binyamin Netanyahu’nun başında bulunduğu aşırı sağcı hükümet,  ulusal güvenliğe zarar verdiğine inanılması halinde, ülkedeki yabancı haber kanallarının geçici olarak kapatılmasına izin veren düzenlemeyi onayladı.

Gazze’de gıda, akaryakıt ve içecek su kaynakları ise tehlikeli seviyelere kadar inmiş durumda. Bu yüzden uluslararası toplumun da baskısıyla Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye 20 insani yardım tırının girmesi planlanıyor.

Ancak Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths’e göre Gazze’deki 2 milyondan fazla kişi için günde en az 100 kamyon girmesi gerekiyor.

Dünya Gıda Bankası’nın acil talebi üzerine, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Dubai’nin International Humanitarian City (Uluslararası İnsani Şehir (IHC) örgütleri yardımları Mısır’daki El Ariş Havalimanı‘na getirmek üzere bir hava koridoru oluşturdu.

Böylece hazır gıdalardan plastik eldivenlere kadar çok sayıda yardım malzemesi bölgeye gönderildi. Havalimanından kamyonlara doldurulan yardım malzemeleri Refah sınır kapısına ulaştırıldı.

Diplomatik çabalar sonucu, İsrail’in geçişine izin verdiği 20 yardım tırının Gazze’ye ulaşması bekleniyor. İnsani yardım dışında silah gibi başka malzemelerin girişini engellemek için BM ve Mısır Kızılayı tırlarda inceleme yapacak.

Mısır Gıda Bankası CEO’su Mohsen Sarhan, BBC’ye yaptığı açıklamada sınırda 120 yardım tırının beklediğini, Türkiye’den de 7-8 adet kargo uçağının gelmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Guterres Sina’da

BM Genel Sekreteri António Guterres ise Gazze’ye büyük çaplı yardımların ulaştırılması için hazırlıkları yerinde gözlemlemek üzere dün (19 Ekim) Kahire‘ye gitti.

Sosyal medya platformu X’ten Genel Sekreter’in kuzey Sina’ya ulaştığını açıklayan BM Sözcülüğü, “Yaklaşık iki haftadır, Gazze’ye herhangi bir yakıt, gıda, su ve ilaç sevkiyatı yapılmıyor. BM, tüm çabalarını Gazze halkına kritik insani yardım sağlanması için devamlı bir çalışmaya odaklıyor” yazdı.

Guterres de  Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında yaptığı açıklamada, yardım tırlarının olabildiğince hızlı bir biçimde Gazze’ye doğru hareket etmesi gerektiğini söyledi: “Yardım tırları en hızlı şekilde Gazze’ye hareket etmeli, her gün anlamlı sayıda kamyonun bölgeye girmesine ihtiyaç var. Ek fonlara ihtiyaç var.”

Akaryakıt ve su sıkıntısı ‘tehlikeli sınırda’

Normalde Katar‘ın desteğiyle Kerem Şalom sınır kapısından borular aracığıyla Gazze’ye ulaştırılan akaryakıt da tedarik edilemiyor. Bu nedenle günde 600 bin litre akaryakıta ihtiyaç duyan tek enerji santrali çalışamıyor, şimdiye dek jeneratörlerle yaralılara hizmet vermeye çalışan hastanelerin de kısa bir zamanı kalmış durumda.

Su arındırma tesislerinin çalışması ve böylece Gazzelilerin evlerine suyun ulaşması için  akaryakıt hayati önemdi. Çünkü Gazze’de çeşmeden akan su içilemiyor,  İsrail de içme suyu tedariğini kesti.

Çatışmalardan önce Gazze’de kişi başına 84 litre su düşüyordu, bu miktarın sadece 27 litresinin insan kullanımına uygun olduğu tahmin ediliyordu. Dünya Sağlık Örgütü’nün şu anki tahminlerine göre kişi başına ortalama su kullanımı 3 litreye düşmüş durumda.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.