EnerjiManşet

#nukleerehayircunku biz %93’üz

0

Dün akşam Galata Kulesi tarihi günlerinden birini yaşadı. Gazeteci Ahu Özyurt ve Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nün bağımsız karşı medya hareketi “140journos” moderatörlüğünde 30 Haziran Dünya Sosyal Medya gününde Galata Kulesi önünde Social-IST adı altında Nükleer Enerji Forumu düzenlendi. Twitterdaki 140journos hesabından da duyurusu yapılan forum için kulenin duvarları mesaj tahtasına dönüştürüldü. Twitter üzerinden gönderilen her mesaj anında Galata Kulesi duvarındaki ekrana yansıtıldı. Forum yapılmadan önce yapılan duyuru ile forum süresince “#nukleerehayircunku” ile “nukleereevetcunku” mesajlı 2 hashtag kullanılacağı, nükleer enerji hakkında her düşüncenin twitter üzerinden paylaşılabileceği aktarıldı. Etkinlik aynı zamanda 140 journos vatandaş haberciliği hareketinin katılımcı bir şekilde oluşturacağı mobil uygulamasının kitlesel fonlama kampanyasının başlangıcı olma özelliği taşıyor. Fonlama kampanyası hakkında ayrıntılı bilgi  biayda.com/ sitesinden edinilebilir.

Saat 21:00 olduğunda nükleer forum resmen başladı. Kule önündeki platformda nükleer enerji yanlısı ya da karşıtı akademisyenler, aktivistler de söz aldı. Nükleere karşı GP (Greenpeace)de Uygar Özesmi ile Heinrich Böll Vakfından  Ulrike Dufner ve Özgür Gürbüz nükleere karşı olma nedenlerini sıralarken, TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) profesörleri nükleer enerji ihtiyacını sebeplerini aktardılar. Bu esnada kule duvarına yansıtılan ekrandan da yukarıda belirtilen 2 hashtag ile gönderilen mesajlar iletildi. Bir başka merak konusu ise nükleer forumun twitter üzerinde ülke genelinde en çok hakkında fikir beyan edilen konu olup olamayacağı idi. Twitter kullanıcılarının bildiği adı ile TT yani Trending Topicte ilk sırada yer almak forumun hedef aldığı noktalardan birisi olarak ön plana çıkıyordu.

İnternet üzerinden 2 saat boyunca canlı olarakta izlenen nükleer forumda sahneye çıkıp söz alanları canlı yayın linkini tıklayan internet kullanıcıları da izleyebildiler.

Nükleer forumun gerçekleştiği 21:00 itibarı ile  twitterda ttnin ilk sırasında yer alan konu Social-IST Nükleer Forumu idi. #nukleerehayırcunkü hashtagi halen trending topic listesinin zirvesinde yer alıyor.

Social-IST etkinliği sonunda yapılan açıklamaya göre forumun gerçekleştiği 2 saat boyunca ülkenin hakkında en çok söz söylediği nükleer enerji konusunda katılımcıların düşüncesi şöyle. Nükleerciler yani #nukleereevetcunku diyenler %7, Nükleer karşıtları yani #nukleerehayircunku diyenler ise %93.

Bundan önce yapılan ve nükleer yanlılarının taraflı bulduğu kamuoyu yoklamalarında alınan sonucun birebir aynısı herkese açık ve tamamen şeffaf bir forum sırasında da ortaya çıktı. AKP hükümetinin kırılmaz görünen nükleer inadını nükleer karşıtlarının kararlı çabaları kıracak gibi görünüyor.

Forum sırasında Galata Kulesinin duvarlarına da yansıyan twitter mesajlarından birkaç örnek:

Buket Uzuner ‏@BuketUzuner #nukleerehayircunku@LeventResul: Cernobil’den sonra 218 000 km2 yani Avrupa yüzeyinin %2.3’ü yasanmaz hale geldi!!!

Yasemin İnceoglu ‏@yasemininceoglu #nukleerehayircunku Almanya, İsviçre, Belçika, İtalya ve Japonya gibi birçok ülke nükleer enerjiden vazgeçerken biz niye nukleerevet diyelim

Efe Göktoğan ‏@egoktogan #nukleerehayircunku sinop dalgalari ve ruzgarinda süzülen atmacalari ile dunyanin en güzel yarimadasidir.

Sezgin Tanrıkulu ‏@MSTanrikulu #nukleerehayircunku İnsanlık yeni Çernobil ve Fukişima’ların yaşanmasını istemiyor yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını istiyor
Barış Gençer Baykan ‏@yesilgundem #nukleerehayircunku HES ölümleri, termik santral ölümleri yetmedi mi?
Ozgur Gurbuz ‏@ozzgurbuz #nukleerehayircunku 4 yıllığına işbaşına gelmiş bir hükümet 244 bin yıl radyoaktif kalan nükleer atık üretme hakkına sahip değildir.
Ümit Şahin ‏@umitsahin #nukleerehayircunku akkuyulular istemiyor, sinoplular istemiyor, mersinliler istemiyor, iğneadalılar istemiyor, türkiyeliler istemiyor…
Greenpeace Türkiye ‏@Greenpeace_Med #nukleerehayircunku Fukuşima’da yaşanan kazanın ardından dünya ülkeleri birer birer nükleer enerjiden vazgeçiyor @uygarozesmi@140journos

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.