DoğaManşet

Kazan delindi mi?: Nükleer kaza sarmalda.

0

The Guardian gazetesinin  uzmanlara dayanarak verdiği habere göre, Fukuşima 1 Nükleer Santrali’nin kontrol altına alınmasında güçlük çekilen reaktörlerinden 2 numaralı reaktörde, radyasyon ölçümleri değerlendirildiğinde, reaktör kazanının delinmiş olması muhtemel. Bu ciddi bir radyoaktif materyal sızıntısı riskini doğuruyor, ancak yetkililer müdahaleyle durumu kontrol altında tutmaya gayret ediyorlar.

Reaktörü kuran firma General Electric’in o zamanki reaktör güvenlik sorumlusu Richard Lahey’ye göre bu durum Three Mile Island (TMI) kazasındaki gibi bir çekirdek erimesinin yaşandığını ve TMI’daki seviyeyi geçip, eriyik reaktör yakıtı ve üstüne kaynayan zinkoryumun birincil koruma unsuru olan kazanı deldiğine işaret ediyor.

Uzmanlar Çernobil tarzı bir serpintinin düşük bir itimal olduğunu söylüyorlar. Eriyen çekirdeğin bir bütün olarak değil, lav gibi akarak çıkıyor olması eriyen çekirdeğin kazan dışında reaksiyonlara geçip gaz salmadan deniz suyu basarak soğutma işleminin devam edebileceğini gösteriyor. Oysa, deniz suyundaki minerallerle temas hidrojen patlamalarının ana sebebiydi ve ciddi ağır metal oluşumuna sebep olabileceği söyleniyor. Bu soğutmanın atmoferik kirliliği ve ani bir insan sağlığı riskini azaltması beklense de yakıta maruz kalan soğutma suyunun nasıl tasfiye edildiği, sudaki radyoaktivitenin denize ve insan sağlığına vereceği zarar kriz idaresi esnasında tartışma konusu edilmiyor.

En büyük kaygı ise özellikle hidrojen patlamalarıyla zarar görmüş olabilecek ikincil çelik ve beton muhafazada her hangi bir çatlaktan bu yüksek dereceli atığın ve betonla temasta üreteceği radyoaktif gazların sızması. Pazar günü türbin binası  ve dün dışarıdaki çukurlarda tespit edilen yüksek derecede radyoaktif maddeler içeren su da buna işaret ediyor. Ciddi sızıntının büyüme riski Salı gecesi itibariyle devam ediyor.

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.