EnerjiManşet

Nükleer karşıtlarından ulusaşırı buluşma

0

Hiroşima ve  Nagazaki’ye atom bombasını atılmasının 73. Yıl dönümü baz alınarak  6-12 Ağustos tarihleri arasında uluslararası antinükleer buluşma gerçekleştirildi.

6 ve 9 Ağustos tarihleri Amerika Birleşik Devletleri’nin atom bombasını  ilk kez insanlar üzerinde denemek amacıyla atmış olması nedeniyle nükleer gücün dünya genelinde duyulmasına vesile olduğu kadar nükleer karşıtı mücadele açısından da  mihenk taşı sayılıyor.

Fransa’nın güneyinde Narbonne şehrinde gerçekleştirilen etkinlikler, önceki adıyla Areva, bugün Areva’nın Oreno olarak ayrılan kısmı tarafından işletilen Malvesi Uranyum işleme tesisinden  3-4 kilometre mesafede gerçekleştirildi. Buluşmaya Belçika, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD’den Navajo Eyaleti yerlileri, Portekiz , İspanya, Rusya, Türkiye ve Vietnam olmak üzere  12 ayrı ülkeden  nükleer enerji konusuna ilgi duyan aktivist ve sivil toplum üyeleri bir araya gelerek sunumlar yaptı, bilgi paylaşımında bulundu.

Buluşmanın odağında  uranyum madenlerinin, nükleer silahların, nükleer silah tesislerinin, nükleer santrallerin saçtığı felaketlerin müsebbibi olan nükleer endüstri yer alırken, hükümetler de çevre ve insan sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğu kadar terör riskine de tabi bulunan  bu santralleri destekledikleri için kınandı. Nükleer endüstrinin  desteklenmesi için demokrasi ve insan haklarının baskı altına alındığına da dikkat çekildi.

Etkinlik sonunda yayınlanan basın bülteni ile de uranyum madenlerinden radyoaktif atıklara kadar tüm nükleer zincirin son derece tehlikeli, anti demokratik olduğu ve nükleer enerjinin iklim değişikliğini azaltmak amcıyla karbondioksit salımını azaltmak için başvurulacak bir yöntem olmadığı bir kez daha  ifade edildi.

Okinawa Universitesi’nde Profesör, 2015 yılında Türkiye’ye de gelerek Sinop’ta röportajlar yapan 2014 tarihli yazımızla tanıştığınız Michiko Yoshii, Vietnam’ın nükleer enerji projesini nasıl terk ettiğini  paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Türkiye’ye gelen Fukuşima’nın erkek tanığı Toshiya Morita da yine katılımcılar arasındaydı.

Etkinliğin organizatörlerinden Herve Loquais dünya genelinde cesur insanları arkadaşça ve barışçıl ortamda  bir araya getirmekten gurur duyduklarını  söyledi.

ABD’de nükleer kolonyalizme karşı mücadele eden Navajo yerlilerinden Leona Morgan nükleersiz bir dünyanın mümkün olması için sınır aşırı buluşmaların ve birlikteliklerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Etkinliğe Türkiye’den katılan gazetemizin yazarlarından, iklim ve enerji editörü nükleersiz.org  koordinatörü Pınar Demircan da farklı ülkelerde nükleer zincirin değişik halkalarına dair sorunları dinlemenin büyük resmi görmeyi, nükleer endüstrinin bütününü daha iyi tanımayı sağladığı yönünde bir değerlendirme yaptı.

Katılımcılar,  9 Ağustos günü çektirdikleri  Nükleer endüstriye “Dur” dedikleri fotografla Avustralya’da uranyum madenlerine karşı yine dünya genelinden katılımcılara çağrı yapılarak bugünlerde gerçekleştirilen “Ülkem için yürüyorumWalkatjurra, Walkabout protesto turuna destek olmak amacıyla haberimizdeki fotoğrafla  dayanışma mesajı gönderdiler .

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.