Ekolojik YaşamManşet

Norveç, ormanların tahrip edilmesini yasaklayan ilk ülke oldu

0

EcoWatch’da yayınlanan Katie Pohlman imzalı haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Seçil Akın’ın çevirisiyle paylaşıyoruz.

                                                                                   ***

Norveç, ormanların tahrip edilmesini yasaklayan ilk ülke oldu. Norveç Parlamentosu’ndan 26 Mayıs’ta geçen yasa ile ormanların yok edilmesiyle elde edilen ürünler hükümetin kamu alımlarında yer almayacak.

Ormanların yok edilmesiyle elde edilen hiçbir ürün bu İskandinav ülkesinde kullanılmayacak. Yasa, “Doğal Çeşitlilik üzerine Eylem Planı”nın bir parçası olarak Norveç Parlamentosu Enerji ve Çevre Daimi Komitesi tarafından teklif edildi. Yağmur Ormanları Vakfı (Rainforest Foundation Norway) bu teklifin arkasındaki en önemli güce sahipti ve bunun gerçekleşmesi için yıllarca çalışmalar yaptılar.

Yağmur Ormanları Vakfı’nın ve kampanyanın başkanlığını yapan Nils Hermann Ranum, “Bu, yağmur ormanlarını korumak için kazanılmış önemli bir zafer,” diye belirtirken, “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, birkaç şirket yağmur ormanlarının tahrip edilmesiyle ilişkisi olan ürünlerin tedarik edilmesini durdurmak için adımlar atmıştı. Şimdiye kadar hükümet tarafından böylesi bir adım söz konusu değildi. Bu yüzden, Norveç hükümetinin de artık buna uyum sağlayıp, kamu alımlarında aynı taleplerde bulunması oldukça olumlu bir durum teşkil ediyor” diye ekledi.

Fotoğraf: WWF

Norveç’in eylem planında aynı zamanda, hükümetin Norveç Fonu (Norway’s Government Pension Fund Global) yatırımlarıyla biyolojik çeşitliliğin korunması için gereken özeni göstermesiyle ilgili bir talep de bulunuyor.

Ranum, “Diğer ülkeler de Norveç’i bu konuda örnek alıp, aynı şekilde ormanların tahrip edilmesini önlemek için adım atmalılar,” diyor. “Bilhassa Almanya ve Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ndeki ortak bildirimlerinde belirttikleri şekilde hareket etmeliler,” diye ekliyor.

Huffington Post haberine göre, 2014 yılı BM İklim Zirvesi’nde Almanya ve Birleşik Krallık, kamu alımları politikaları ve sürdürülebilir kaynaklara dayanan, palmiye yağı, soya, sığır eti ve kereste gibi ürünlerle “ormanların tahribine yol açmayan tedarik zincirlerini destekleyen ulusal taahhütleri teşvik etmek” konusunda Norveç ile aynı fikirdeydi.

2000 ile 2011 yılları arasındaki orman tahribinin yüzde 40’ı, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Paraguay, Endonezya, Malezya ve Papua Yeni Gine’deki sığır eti, palmiye yağı, soya ve ağaç ürünlerinden dolayıdır. Climate Action’a göre, bu yedi ülke karbon salınımının yüzde 44’ünden de sorumludur.

WWF’in konu ile ilgili hazırladığı videoya buradan ulaşabilirsiniz.

Doğru Yöne Bir Başka Adım

Norveç’in bu taahhüttü, ormanların tahrip edilmesini engellemek için bir diğer adım olarak karşımıza çıkıyor. İskandinav ülkesi aynı zamanda dünya çapında bazı projelere de yatırım yapıyor.

WorldWatch Enstitüsü (WorldWatch Institute) haberine göre, Norveç hükümeti Guyana’nın ormanlarını korumak için 250 milyon dolar yatırım yapacağını duyurmuştu. Bu Güney Amerika ülkesi, 2011-2015 yılları arasında dört yıllık bir sürede parayı aldı.

Guyana Dışişleri Bakanı Carolyn Rodrigues-Birkett, “Ülkemiz, nüfusun ne sanayileşen toplumlara göre daha az materyalist olduğu bir aşamadadır, ne de halk hayat kalitelerini artırmayı daha az istemektedir” şeklinde konuştu ve “Gelişimimizi sürdürmeye devam etmek istiyoruz, ancak bunu ödeme olmadan yapamıyoruz,” diye ekledi.

Bu ortaklık, BM tarafından 2008 yılında başlatılan, Orman Tahribi ve Bozulması Kaynaklı Salınımların Azaltılması girişiminin bir parçasıdır. Guyana, diğer ülkeler arasında kendine özgü bir yer tutmaktadır, çünkü ülkenin ormanları önemli ölçüde bir orman tahribi baskısı ile karşı karşıya değildir.

Fotoğraf: WWF

Mongabay’de yayınlanan habere göre, 2015 yılında Norveç, Amazon ormanlarının yüzde 60’ına sahip olan Brezilya’ya, orman tahribini önlemek için iki ülke arasındaki 2008 yılındaki bir anlaşmayı tamamladıklarından dolayı 1 milyar dolar ödeme yapmıştır. Brezilya’daki Amazon ormanlarının tahribi geçtiğimiz on yılda yüzde 75’ten fazla azalmıştır, ki bu yüzde o dönem içindeki tek en büyük salım azalışını temsil etmektedir. National Geographic’e göre, ödenen miktar 33,000 mil kareden fazla alanı kaplayan yağmur ormanlarını yok olmaktan kurtarmıştır.

Bu ortaklık, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından övgüyle karşılandı:

“Amazon Fonu ile Brezilya ve Norveç arasındaki bu ortaklık, geçtiğimiz yıllar boyunca gerçekleştirilen iklim değişikliğinin azaltılmasıyla ilgili çalışmalar arasında en etkili olanlardan biri için sarf edilen yoğun desteği göz önüne sermektedir. Bu, gezegenimizdeki sürdürülebilirliği sağlama almak için ihtiyacımız olan uluslararası bir iş birliğinin öne çıkan örneklerinden biridir.”

Dünya Vahşi Yaşam Fonu (WWF)’na göre, Amazon ormanlarındaki ağaçların yüzde 17’si geçtiğimiz 50 yıl içinde yok oldu.

TED konuşması Brezilya’nın amacına nasıl ulaştığını açıklıyor:

Norveç, yalnızca Güney Amerika ormanlarına odaklanmıyor. Ülke aynı zamanda Afrika ve dünyadaki diğer bölgeler için de çalışmalar yapıyor.

BBC haberine göre Liberya, Norveç’in yardımıyla Afrika’da yardım karşılığında ağaç kesilmesini durduran ilk ülke oldu. Norveç, Batı Afrika’daki ülkeye orman tahribatını durdurmak amacıyla 2020 yılına kadar 150 milyon dolar ödeme yapacak.

Norveç hükümeti siyasi danışmanlarından Jens Frolich Holte, “Liberya’nın salınımlarına engel olmasını ve aynı zamanda yoksulluğunun da azalmasını umut ediyoruz,” şeklinde konuştu.

Liberya, Yukarı Gine ormanlarının yüzde 43’üne, tükenmekte olan batı şempanzesi, orman filleri ve leopar nüfuslarına ev sahipliği yapmaktadır. Ülke, 2020 yılına kadar ormanlarının en az yüzde 30’nun koruma altına alacağını taahhüt etti.

Ormanların Tahrip Edilmesiyle İlgili Yasakların Sebebi

Ormanlar, yeryüzünün yüzde 31’ini kaplamaktadır. Ormanlar gezegenin akciğerleri gibidir, oksijen üretirler ve atmosferden karbondioksit emerler. Aynı zamanda, insanlara ve dünya üzerindeki vahşi yaşamın büyük kısmına yaşam alanı sağlarlar.


Merkez Kalimantan, Endonezya’da turba yosun alanında yangın. Fotoğraf: WWF

WWF’e göre; yiyecek, içilebilir su, kıyafet, ilaç ve barınma için ormanlara bağımlı olan 1.6 milyon insan bulunmaktadır. Ancak insanlar ormanları, yok etmeleri gereken bir engel olarak görmektedir. 46,000 ila 58,000 mil kare orman her yıl yok edilmektedir, bu her dakika yok edilen 48 futbol sahası büyüklüğünde alana eşittir.

Ormanların tahrip edilmesinin, tüm sera gazı salınımlarının yüzde 15’ini oluşturduğu tahmin edilmektedir. WWF’e göre, orman tahribatı yalnızca iklim değişikliğine sebep olmakla kalmayıp, aynı zamanda geçim kaynaklarına ve doğal döngüye de zarar vermektedir. Ağaçların yok edilmesi, bölgedeki su döngüsünü bozarak, yağışlarda ve nehir akışında değişikliklere yol açmakta ve erozyona sebep olmaktadır.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Muhabir: Katie Pohlman

Yeşil Gazete için çeviren: Seçil Akın

 

(Yeşil Gazete, EcoWatch) 

You may also like

Comments

Comments are closed.