Açıklamada ödülün “2011’de Yasemin Devrimi öncesinde Tunus’ta çoğulcu bir demokrasinin inşa edilmesine kararlı katkılarından dolayı verildiği” söylendi.
Nobel Barış Ödülü’nün adayları arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Papa Françesko gibi isimler gösteriliyordu.
Tunus Dörtlüsü, Tunus Genel Sendikası, Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği’den oluşuyor.
‘Karar şaşırtıcı’
Nobel Barış Ödülü Komitesi Tunus Dörtlüsü’nün “İç savaşın kıyısına gelmiş bir ülkede alternatif barıçıl bir süreç başlattığını” ifade etti.
Komite’nin Başkanı Kaci Kullman Five “Ödül herşeyden önce büyük engellere rağmen ulusal kardeşlik için altyapı hazırlayan Tunus halkına cesaret vermeyi hedefliyor. Komite bunun diğer ülkeler tarafından örnek alınacağını umuyor” dedi.
Karar bazıları tarafından süpriz olarak değerlendirildi. AP haber ajansına konuşan Nobel tarihçisi Oeyvind Stenersen, “Bu Müslüman dünyasındaki çatışmaların kalbine inmeye çalışan iyi bir ödül. Fakat oldukça şaşırtıcı, hiç beklenmiyordu” dedi.
2015 Nobel Barış Ödülü için 273 aday gösterilmişti.
Kaynak: BBC.com/turkce
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…