DünyaManşet

Nobel Barış Ödülü Dünya Gıda Programı’na verildi

0

Nobel Barış Ödülü‘ne açlıkla mücadelesi nedeniyle Dünya Gıda Programı (World Food Programme-WFP) layık görüldü. Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan örgüt ödülü, “Açlıkla mücadelesi, mevcut durumu iyileştirmeye olan katkısı, çatışma bölgelerinde barışa olan katkısı ve savaş ve çatışmalarda açlığın bir silah olarak kullanılmasını engellemeye yönelik adımları” nedeniyle aldı. 

Dünya Gıda Programı’nın, açlıkla mücadele eden ve gıda güvenliğini teşvik eden dünyanın en büyük insani yardım kuruluşu olduğuna işaret edilen Norveç Nobel Komitesi‘nin açıklamasında, WFP’nin, 2019’da 88 ülkede gıda güvensizliği ve açlık kurbanı olan 100 milyona yakın insana yardım sağladığı belirtildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının dünyada açlıkla mücadele edenlerin sayısında artışa neden olduğu ifade edilen açıklamada Dünya Gıda Programı ve diğer gıda yardım kuruluşları talep ettikleri mali desteği almazlarsa dünyanın, akıl almaz boyutlarda bir açlık krizi yaşama tehlikesiyle karşı karşıya olduğu aktarıldı.

Program sözcüsü ödülün ardından yaptığı açıklamada, “Büyük bir gurur anı” ifadelerini kullandı. Ödül kapsamında Dünya Gıda Programı’na 10 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 1.1 milyon dolar) ödül verilecek.

Bir kuruma en son 2017’de ödül verilmişti

Dünya Gıda Programı (WFP),yardıma muhtaç ülkelerde ekonomik ve sosyal kalkınmanın desteklenmesi amacıyla gıda yardımı sağlanması, acil durum ve kriz anlarında ortaya çıkan gıda ihtiyaçlarının karşılanması, BM kuruluşları ve Gıda ve Tarım Örgütü‘nün (FAO) tavsiyeleri uyarınca dünya gıda güvenliğinin desteklenmesi konularında, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yardım faaliyetleri yürütüyor.

Komite en son 2017 yılında Nobel Barış Ödülü’nü bir kuruma vermişti. 2017 yılındaki ödül Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Kampanya‘ya (ICAN) layık görülmüştü. 

Nobel Barış Ödülü’nü geçtiğimiz yıl da, ülkesinin Eritre ile olan 20 yıllık savaşını bitirme yönünde gösterdiği çabalar nedeniyle Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e verilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.