ManşetMedya-İnternet

Newsweek basılı yayınına son verdi

0

Medyanın internete kaymasının çarpıcı bir örneği: Dünyanın en ünlü haftalık haber dergilerinden Newsweek basılı yayınına son verdi ve bundan böyle sadece yayınını sadece internette sürdüreceğini açıkladı.

Derginin bu hafta yayınlanan son sayısının kapağı ise siyah beyaz ve bir ölüm ilanı gibi. Kapakta twitter etiketi şeklinde #sonbasılısayı yazıyor. Fotoğrafta görünen derginin New York’taki binası ise mezar taşını andırıyor.

Editör Tina Brown son sayıya yazdığı editoryelde yılbaşından itibaren derginin iPad, Kindle ya da telefonlardan okunabileceğini, Şubat sonundan itibaren ise bütünüyle dijital yeni bir formata geçeceğini açıkladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Newsweek’in ilk sayısı 17 Şubat 1933’te çıkmış, haftanın her günü için bir haber fotoğrafının yer aldığı kapak tasarımıyla büyük bir yankı yaratmıştı. Dergi en büyük rakibi Time’ın ardından ikinci sırada gelse de, 1960’lardaki vatandaşlık hakları hareketiyle ilgili yaptığı haberlerle ön plana çıkmıştı.

Dergi, en çok tiraj kazandığı dönemde 3 milyon sattı. Ancak okuyucu ve reklam gelirlerinin azalması nedeniyle para kaybetmeye başladı. Newsweek, 2010’da Washington Post tarafından sadece 1 dolara işadamı Sidney Harman’a satılmış, üç ay sonra da Daily Beast’le birleşmişti.

Dergi sadece internette çıkarak, baskı, posta ve dağıtım gibi kalemlerde tasarruf edecek. Ancak, geleneksel olarak basılı dergilerdeki ilanlara daha çok para ödeyen reklam verenleri kaybedecek. Derginin yazı işleri kadrosundaki çok sayıda çalışan da işlerini kaybedecek.

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.