ManşetHayvan Hakları

Nesli tükenmekte olan kızıl geyiği öldüren MHP’li Kula: Yasaldı, parasını da verdik

0
Kolaj: Artı Gerçek

Kütahya Türkmenbaba Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda nesli tükenmekte olan bir kızıl geyiği avlayıp fotoğrafını paylaşan Güzelbağ eski Belediye Başkanı MHP’li Mehmet Kula, kendisine yöneltilen tepkilerin ardından açıklama yaptı.

Yasal olarak avlandığını söyleyen Kula, DHA’ya “Devletin izin verdiği miktarda ücretini ödemek koşuluyla yasal bir avlanma yaptık. Zaten avlandığımız hayvan yaşlı, devletin izin verdiği hayvanlar da onlar. Onların avlanmasıyla genç hayvanların önünü açmak için yaşlıların avlanılmasına izin veriliyor” dedi.

Fotoğraf: DHA

‘Avcılar toplumun en düzgün insanları’

Yasal olmayan bir şey asla yapmayacağını belirten MHP’li Kula, “Benim gibi avlanma yapan avcıların ödediği parayı, devlet hayvanlara yem su gibi ödemelerde kullanıyor. Tepki verenlerin amacı üzüm yemek değil, bağcı dövmek. Dünyada bu avlanma şekli av hayvanının olduğu bütün ülkelerde var. Unutmasınlar; giydikleri ayakkabı hayvan derisi, giydikleri kürkler hayvan derisi, kasaptan aldıkları et hayvanlardan elde ediliyor. Avcılar toplumun en düzgün insanlarıdır. Bir lira devletin herhangi bir kurumuna borcun olsa ne ruhsat ne de belge alabilirsin. Fincancı katırları ürktüğüne göre yanlış yolda değiliz” şeklinde devam etti.

Mehmet Kula’ya rehberlik eden bölgedeki Lütfiye köyünün muhtarı Rasim Altıntaş da “İhale sonucu alınan yasal bir avlanma söz konusu. Zaten Mehmet Kula’nın yanında Milli Parklar görevlisi de yer alıyor. Avladığı geyik de bu bölgede oldukça fazla olan yaşı ilerlemiş bir geyik. Ancak bahsedildiği gibi avlanması yasak olan ya da nesli tükenmekte olan bir geyik değil” iddialarında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Neler yaşandı?

Kula, Milli Parklar görevlisi Kamil Bayır ile nesli tükenmekte olan kızıl geyiği öldürdükten sonra sosyal medya hesabından “Devlete bir kuruş borcu olmayan bütün avcı dostlarıma rastgele diyorum” diye paylaşmıştı.

Bu paylaşım sosyal medyada birçok tepki çekerken Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, bir açıklama yaparak öldürülen geyiğin Dünya Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) yayınladığı nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin kırmızı listesinde yer aldığını belirtmişti.

Ancak sözleşme hükmüne aykırı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün ‘av turizmi’ adı altında bu türlerin öldürülmesinden para kazanmaya başladığını belirten Gündüz “Halen Mahkemesi devam eden av turizmi ihalesi ile belediye başkanlığında bile bulunmuş kişilere nesli tehlike altındaki türler katledilmektedir” ifadelerini kullanmıştır.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.