Dünya

Nepal’de eski Maocu gerillalar orduya katılıyor

0

Nepal askerleri, binlerce eski Maocu gerillanın beş yıldan fazla süredir yaşamakta olduğu kamplara girdi.

Nepal’deki iç savaşın sona ermesinden altı yıl sonra barışın güvence altına alınmasında önemli bir adım olarak görülen bu girişimle eski gerillalar ordunun denetimine alınıyor.

Yaklaşık dokuz bin eski gerilla siyasi bir anlaşmaya varılması beklentisiyle 2006’dan bu yana sözkonusu kamplarda yaşıyordu.

Bunlardan altı bininin orduya dahil edileceği, kalanlara da tazminat verileceği belirtiliyor. Yetkililer, Maocuların silahlarını ordunun teslim alacağını söylüyor.

BBC’nin Katmandu muhabiri Surendra Phuyal, Maocularla ordu arasındaki entegrasyonun barış sürecindeki son engel olarak görüldüğünü ve aylar sürebileceğini ifade ediyor. Fakat Phuyal, yetkililerin bu konuda iyimser olduğunu vurguluyor.

Maocu askeri lider Nanda Kishor Pun BBC’ye yaptığı açıklamada, iki tarafın da birbirine kucak açtığını söyledi. Pun, “Artık bitti; barış süreci tamamlandı; ordular birleşti” diye konuştu.

Yetkililer, önümüzdeki üç-dört gün içinde, yaklaşık üç bin eski gerillanın gönüllü emeklilikten yana tercih kullanmasının beklendiğini ifade ediyor.

Muhalefet partileri gelişmeleri olumlu karşıladıklarını belirterek, Maocu partinin askeri bir güç olmaktan çıkıp sivil bir güce dönüştüğünü vurguluyor. Fakat tutucu Maocular, parti liderlerinin girişimlerini ‘teslimiyet’ olarak eleştiriyor.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.