Hafta SonuManşet

Neden insan olalım ki – Özge Doruk

0

Bayramın birinci günü itibariyle tüm sosyal medya hesaplarımıza bir haber düştü. Sapanca’da ayakları ve kuyruğu kesilip ormana atılan yavru bir köpeğin bulunduğu haberi herkesi şok etti. Tam bu haber üzerine çıkan tepkiler beni kontrolsüz bir şekilde yazmaya zorluyor.

“İnsan” olmayı ne zamandır üstün bir konum olarak görüyoruz ki “insanlığa” zeval getiren her bir durumda, büyük bir vicdan mastürbasyonu sağlayan sosyal medya hesaplarımıza gömülüyoruz. En gelişmiş ülkelerden en gelişmemişlerine dünyada insanın olduğu her yerde insan olmayan her varlık yok ediliyor.

Uzaklarda bir yerlerde her gün insanlar tarafından fok balıkları dövülerek öldürülüyor. Uzaklarda bir yerlerde her gün insanlar tarafından yunuslar, balinalar avlanıp, büyük sektör pazarlarına çıkarılıyor. Bir yerlerde farelerin gözlerine kimyasal damlatılıyor, kulağı kesiliyor ve bakalım yenisi çıkar mı acaba diye kafeste bekletiliyor.

Muhtemelen ben bunları yazarken birkaç bin tanesi daha öldürülmüştür. Yakınlarda bir yerlerde bir köpek, bir eşek, boynuna halat geçirilen herhangi bir hayvan “bir anlık gaflete düşen” insanın tecavüzüne uğruyor. Stres atmak için gücünü kanıtlamak için zevk için sadece ve sadece insan olduğu ve buna hakkı olduğunu düşündüğü için bir yaban hayvanı alnının tam ortasından vuruluyor. Akabinde bedeni bir instagram sayfasında sergilenip ‘like’ kasılabiliyor. Bu şehirde, bu ülkede her gün onlarca köpek ormanlara terk ediliyor, belediyeler tarafından.

Tüm bunları üzüntüden kahrol diye yazmıyorum insanoğlu(!). Bir işe yaramaz kendimden biliyorum. Koskoca evren tarihinde toplasan bir arpa boyu yol almamış ömrümüz, evrenin geri kalanından değerli, üstün ya da farklı değil. Ve yapılan her katliamda, katliamı gerçekleştiren kişiyi ‘insanlıktan’ çıkarıp kendi ‘insanlığını’ kurtarmaya çalışman anlamsız. Bir varlık olarak evren denen yapbozun bir parçasından ibaret olduğunu idrak ettiğin gün belki o gün yapboz tamamlanmış olur. Şu anda halen kaos.

 

Özge Doruk

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.